Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Bakü görüşmelerinde tansiyonun yükseldiğine dair haberleri doğrulamadı.

Basında yer alan haberlerle ilgili açıklamada bulunan Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, “Tansiyon yükselmedi… Gerçekten orada bir duraksama oldu. Bu genelde Erdoğan’ın protokol konuşmalarında bir şey söylememesinden kaynaklanıyordu. Bu onların basın hazır bulunuyorken başlangıçta bir konuşma yapmama geleneğinden kaynaklanıyor.” savunmasında bulundu.

Farklı protokol gelenekleri nedeni ile bir bekleme olduğunu kaydeden Peskov, “Bu tansiyonun yükselmesi ya da ilişkilerden herhangi bir sorun olması ile ilgili değil.” dedi.

İki liderin genelde olduğu gibi, detaylı ve yapıcı bir görüşme yaptığını belirten Peskov, “Rusya Devlet Başkanı’nın 1915 olaylarının yıl dönümü vesilesi ile Ermenistan’a ziyareti ve sonrasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı açıklama toplantıda gündeme gelmedi…” ifadelerini kullandı.


KOMMERSANT'IN İDDİASI

Putin’in tüm programlarını takip eden Kommersant gazetesinden Andrey Kolesnikov o gün yaşananları kaleme aldı. Kolesnikov, liderlerin görüşmesinin Erdoğan’ın kaldığı Four Seasons Otel'de gerçekleşmesi için mutabakata varıldığını, ancak belirlenen saatte Putin’in gelmediğini anlattı.

Kolesnikov, “Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve diğer Türk heyeti ile birlikte salona girdi. Putin ya da Rus heyetinden kimse yoktu. Yüzü asılan Erdoğan boş salonda dolaştıktan sonra çıkmak istedi. Tam o sırada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov içeri girdi ve durumu kurtarmaya çalıştı..” dedi.

Erdoğan'ın daha sonra salona gelen Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak’a nezaketen de olsa gülümsemediğine dikkat çeken Kommersant “Erdoğan bir ara sinirlenip salondan çıktı. Durum kesinlikle skandal haline geliyordu. Ancak, o sırada Putin geldi. İki lider tokalaştı ve yerlerine oturdular. Putin ve Erdoğan birkaç dakika hiç konuşmadan gazetecilerin karşısında beklediler…” ifadelerine yer verdi.


Görüşmenin bir saatten fazla sürdüğünü ifade eden Rus yazar, sonrasında Erdoğan’ın rahatladığını, Türk Akımı’na katılmayı ve daha önce üzerinde mutabık kalınan sürede yapılmasını teyit ettiğini aktardı.