Bilim adamları petrol ve doğalgaz çıkarılmasının Amerika çapında depremlere neden olduğu konusunda her zamankinden daha fazla emin olduklarını açıkladı.

Amerikalı sismologlar, petrol ve doğalgaz kuyuları nedeniyle şu ana kadar olan depremlerin bölgesel, küçük çaplı ve duvarlarda bazı çatlaklar oluşturmaktan öte maddi zarar vermeyen depremler olduğunu, ancak daha büyük ve çok daha tehlikeli depremlere neden olabileceğini belirtti.

Petrol şirketleri ise sonuçların kesin sonuca varmak için yetersiz olduğunu ve daha fazla araştırama yapılması gerektiğini savunuyorlar. Zira petrol kuyularının depreme neden olduğunun açıklanması, kuyu açmak için daha ağır şartların getirilmesi ve petrol kuyusu projelerinin onaylanmasının çok daha fazla zorlaşması anlamına geliyor.

Geçtiğimiz hafta Amerikan Jeolojik Araştırmalar Kurumu’nun yayınladığı bir araştırmada Amerika’nın orta ve doğu kesimlerinde, petrol kuyularının depremleri tetiklediği bir düzineden fazla bölgenin bir haritası yayınlandı.

Columbia Üniversitesi Global Enerji Politikaları Direktörü Jason Bordoff, “İnsan yapımı depremler önemli ve dikkate alınması gerekin bir endişe teşkil ediyor. Petrol ve doğalgaz şirketleri bu konuda daha sıkı standartlar uygulamalı ve kuyular için kullanılan atık sular, yeraltına pompalanmak yerine, arıtılarak kullanılmalıdır.” açıklamasında bulundu.