Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patruşev, Rusya’nın küresel piyasalarda oluşan petrol ve doğalgaz fiyatlarına bağımlı ekonomik yapısının ulusal güvenlik açısından tehdit oluşturduğunu söyledi.

Rusya’nın Arktik bölgesindeki çıkarlarını korumasını engellemek ve rekabetçi yapısını kırmak için yaptırımlar uygulandığını kaydeden Patruşev, “Rusya’nın özellikle petrol ve doğalgaz fiyatları ile ilgili olarak dışarıya bağımlı ekonomik yapısı ulusal güvenlik açısından tehdit oluşturuyor.” uyarısında bulundu.

Ukrayna krizi nedeni ile bir çok Batılı ülkenin Rusya’ya enerji sektöründe ileri teknoloji ürünlerin satışına sınırlama getirdiğini hatırlatan Patruşev, “Enerji çıkarımında kullanılan cihazların aşınmasında problemler var. Bazı bölgelerde bu yüzde 45-50 seviyesinde. Bu petrol ve enerji sektöründe kazaların artmasına neden olabilir. Bu ürünlerin ithal ikamesinin geliştirilmesi gerekiyor.” dedi.

Ukrayna’da iç savaşın yaşanmasında dahli olduğu gerekçesi ile Batılı ülkeler Rusya enerji, finans ve savunma sektörlerini hedef alan yaptırımlar uygulamaya koymuştu. Rusya özellikle Arktik bölgesi ve açık denizlerde petrol çıkarımında kullanılan ileri teknoloji ürünlerin ithalatını yapamıyor.