Terör örgütü PKK’nın Avrupa’daki üst düzey yöneticilerinden Remzi Kartal, Rus haber ajansı Sputnik’e yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kişisel iktidarı için çözüm sürecini sonlandırdığını iddia etti.

Çözüm sürecinin 2012 yılı sonunda hükümet ve devletin İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüşmesi ile başladığını ve 28 Şubat 2015’te Domabahçe Sarayı’nda mutabakat düzeyine ulaştığını kaydeden Kartal, “2015 Nevruz’unda müzakereler başlayacaktı. Bozulmasının nedeni bu süreçte bir taraf olarak devleti ve hükümeti temsil eden tarafın süreçten geri çekilmesi, çözümü istememesidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan bütün çalışmaları reddetti. Reddetmesinin sebebi; Erdoğan'ın milliyetçi oyları alma temelinde, AKP'nin seçimde yaşadığı sorunda, sonuç elde etmek istemesiydi. Çözüm sürecinin tamamen boşa çıkarılması ve reddedilmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konudaki kişisel iktidarını sürdürme isteminden kaynaklanıyor. Başka bir sebep yoktur.” suçlamasında bulundu.

“ÇÖZÜM SÜRECİNDE SAMİMİ OLUNMADIĞI GÖRÜLDÜ”

HDP Eşbaşkanı Salahaddin Demirtaş’ın “PKK amasız silah bırakmalı” çağrısını değerlendiren Kartal, tek taraflı ateşkesin söz konusu olamayacağını söyledi. Sürecin devam etmesi durumunda PKK’nın kongre kararıyla Türkiye ile silahlı mücadeleyi bitirme kararı alacağını savunan Kartal, “Geçmiş süreçlerde hükümet, sürekli çözüm sürecini kullanarak, kamuoyundan destek istedi. ‘Ben bu sorunu çözeceğim, bu sorun Türkiye'nin gündeminden çıkacak' dedi. Bu mesaja, hem Türk halkı hem de Kürt halkı destek verdi. Fakat bu konuda somut adım atılmadı. Erdoğan, hem başbakan olduğu dönemde hem de cumhurbaşkanı olduğu zaman somut bir adım atmadı, kanın ve gözyaşının durması için gerekeni yapmadı. Bunu Türk halkı da Kürt halkı da gördü. Dolaysıyla son seçimde (7 Haziran 2015) artık, çözüm sürecinde samimi olunmadığı görüldü. Kürt halkı, Kobani'de, Şengal'de ve Roboski'de olanları gördü ve AKP'den elini çekti. Türk halkı da aynı şekilde ‘Barış, barış' diyen AKP'nin adım atmadığını gördü. Bu çerçevede Türk halkından da bir tepki yükseldi.” ifadelerini kullandı.

“ÇATIŞMALAR KARŞILIKLI DURMALI”

AKP iktidarını çözüm sürecinde adım atmamak, yolsuzluklarla mücadele etmemek ve toplumsal olaylarda negatif tutum takınmakla suçlayan Kartal, “Erdoğan bu kez, ‘barış' sözünü bir kenara bırakarak çözüm sürecini reddetti, ‘Kürt sorunu yoktur, bitmiştir' diyerek milliyetçi oyları toplayarak durumu kurtarmaya çalıştı. Fakat bu politikaları halk kabul etmedi… Sayın Selahattin Demirtaş'ın siyasi bir partinin lideri olarak çatışmaların durması ve bu temelde de siyasi sürecin esas alınmasını istemesi son derece doğaldır. Bunu hem devlete hem PKK'ya söylüyor, her iki tarafa da söylüyor. Daha önce de söyledi. Bu bakımdan ortada yadırganacak bir şey yok. Fakat bir yerde çatışmalı bir tablo varsa çatışmaların durması karşılıklı olmalıdır.” şeklinde konuştu.