ABD Adalet Bakanlığı'nın, Missouri eyaletine bağlı Ferguson şehrinde silahsız siyahî genç Micheal Brown’ın öldürülmesinin ardından başlayan ve günler boyu süren çatışmalarda polisin ırkçı hareket ettiğini açıklamasından sonra şehirde istifalar devam ediyor.

Bakanlığın yayınladığı raporun ardından şehirde bulunan Belediye Yargıcı Ronald J. Brockmeyer, yazı işleri işleri müdürü ve iki polis memurunun istifasından sonra Ferguson Şehir Meclis Başkanı John Shaw’da (39) görevini bıraktığını açıkladı. Polislerin ve personelin idari olarak nasıl hareket etmesi konusunda söz sahibi olan Shaw, 8 yıldır meclis başkanlığı görevini yapıyordu.

Adalet Bakanlığı’nın Ferguson’daki şiddet olayları ile ilgili yayınladığı rapora saygı duyduğunu ama içeriğine katılmadığını belirten Shaw, hakkındaki iddiları kabul etmedi. Shaw, "Ben ve ofis çalışanlarım, polisin Afrika kökenli Amerikalıları hedef almasını ve verilen trafik cezaların tahrif edilmesine ilişkin bir talimat vermedik. Rapordaki çıkarımlar yanlış." şeklinde kendini savundu. Adalet Bakanlığı ise, Shaw’ın şehrin gelirlerini artırmak için polisin daha agresif bir şekilde trafik cezası vermesini teşvik ettiğini belirtiyor.

Bakanlık raporunda, Ferguson’daki olaylarda polisin aşırı güç kullanarak ırkçı davrandığı, sebepsiz trafik çevirmelerinde cezalar kesme gibi davranışlar yoluyla siyah vatandaşlara karşı ayrımcılık yaptığını belirtmişti. Ayrıca Ferguson polis yetkililerinin kendi aralarındaki e-posta yazışmalarında ırkçı şakalar yaptıkları da ifade edilmişti.

Geçtiğimiz günlerde Ferguson’da 18 yaşındaki siyahi genç Micheal Brown’ın silahsız haldeyken bir beyaz polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar tüm ülkeye yayılmıştı.