Romanya Başbakanı Victor Ponta’nın, Cumhurbaşkanı Klaus İohannis’ten ‘izinsiz’ olarak ve AB liderlerinin ortak tavrına rağmen Bakü’ye gitmesi Romanya’da tartışmaların odak noktası oldu.

Romanya Başbakanı Ponta'nın, Cuma günü Bakü’de başlayan Avrupa Oyunları’na katılması ülke gündeminde ilk sıraya oturdu.

Adevarul gazetesinde Başbakan Ponta’nın Bakü’ye ansızın gittiğine dikkat çekildi. Hükümet kaynakları, bu ziyaretin önceki günlerde konuşulduğunu, bir karara bağlanmadığını, Çarşamba günkü kabine toplantısında Ponta’nın spor bakanıyla Bakü’deki yarışlara katılacak sporculara selam gönderdiğini, ama Cuma günü gensorunun reddedilmesinin ardından, Başbakan Ponta’nın ansızın yola çıktığını belirtti.

Realitatea TV’ye konuşan Cumhurbaşkanlığı kalem müdürü Dan Mihalache ise AB ülkelerinin düşük seviyede temsil edildiği bir törende Romanya başbakanının yer almasını ‘yanlış’ buldu. Mihalache, "Ben katılmayı düşünüyordum. Diğer Batı ülkelerinin tavrına bakınca vazgeçtim." ifadelerini kullandı.

Ponta’nın yasa gereği Cumhurbaşkanına haber vermesi gerektiğini hatırlatan Dan Mihalache, "Bu ilk değil; Başbakan Körfez ziyaretini de izinsiz yapıp sonra özür dilemişti. Görüyorum ki, hata tekrarlanmış." şeklinde konuştu.

IOHANNİS: BEN DE SONRADAN DUYDUM

Konuyla ilgili Hırvatistan ziyareti öncesi havaalanında konuşan İohannis, "Sizin de söylediğiniz gibi, o gittikten sonra başkalarından duydum." dedi.

Son iki gündür Ponta’yla konuşmadığını kaydeden cumhurbaşkanı, Ponta’nın dizinden ameliyat için İstanbul’da olduğuna dair soruya da, "Bilgim yok, Bakü’den de İstanbul’dan da beni aramadı." ifadelerini kullandı.

Daha önce de habersiz Körfez ülkelerine giden Ponta’yla 'kohabitasyon-birliktelik' anlaşmasının sürüp sürmeyeceğine ilişkin soruya ise Cumhurbaşkanı İohannis, "İyi soru, ancak henüz bir cevabım yok." şeklinde cevap verdi.