Lübnan'da çekilen ve tüm Arap ülkelerinden katılımcıları ağırlayan şarkı yarışması Arab Idol, Kürdistan tartışmasına sahne oldu. Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden yarışmaya katılan yarışmacı Barvas Hüseyin'in ülkesi sahnedeki ekranda ”˜Irak Kürdistanı' olarak yazılınca, jüri üyesi Ahlam el Şamsi (44) bu duruma karşı çıktı.
Irak'tan gelen diğer iki yarışmacının ülkelerinin ”˜Irak' olarak yazıldığına dikkat çeken el Şamsi, “Tüm Iraklıları sevgiyle karşılıyorum. Burada mükemmel sesler var. Ama Barvas'ın Kürdistan'dan olduğunun yazılmasına karşıyım. Kürdistan Irak'ın ayrılmaz bir parçasıdır” dedi. El Şamsi, “Barvas'ın ülkesinin Irak olarak yazılmasını istiyorum” diye ekledi. Seyirciler El Şamsi'nin sözlerini alkışladı.
Arapçası fazla iyi olmayan Hüseyin ise gülümseyerek sadece “Irak Kürdistan'ı” dedi.

İlk kez Kürtçe söylendi
Mısırlı ve Lübnanlı diğer üç jüri konuyla ilgili yorum yapmayarak sessiz kalmayı tercih etti. Hüseyin olayın yaşandığı programda ilk kez Kürtçe şarkı söyledi. Genç şarkıcı, Sabah Fahri'nin “Senin yumuşak yanakların” isimli şarkısını seslendirdi. Böylece 10 yıllık yarışmada ilk kez bir yarışmacı Kürtçe şarkı söylemiş oldu. Hüseyin'e Kürtçe şarkı söylemesini Lübnanlı jüri üyesi Ragheb  Alama tavsiye etti. Alama, Hüseyin'in ”˜Kürt sanatı ile Arap dünyası arasında bağ kurmasını' istedi. Jüri üyelerinden Nancy Ajram da, Hüseyin'in Kürtçe şarkı performansından sonra kendisine de Kürtçe şarkı söylemeyi öğretmesini istedi. Ajram Hüseyin'e, “Seninle şarkı söylemek çok güzel olurdu” dedi.
Çok fazla Arapça bilmeyen Hüseyin yarışmaya tercüman arkadaşı Farhank Cemil aracılığıyla başvurmuştu. Hüseyin jüriyle de Cemil aracılığıyla konuşmuştu.