Belçika’nın başkenti Brüksel’de temaslarda bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüştü.

Poroşenko ile Juncker görüşmesinin başlıca gündemini Minsk barış anlaşması ve Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesindeki durum oluşturdu.

Görüşmenin akabinde gerçekleşen ortak basın toplantısında Poroşenko, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde tüm tarafların gerçek adımlar atması, üstlenilen bütün yükümlülüklerini yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

"Sahte" bir ateşkes süreci değil gerçek ve kalıcı bir barış sağlanması için çalışılması gerektiğini ifade eden Poroşenko, AGİT ile işbirliği yaptıklarını ve ağır silahları bölgeden çektiklerini belirtti.

Rusya yanlısı ayrılıkçıları ateşkesi ihlal etmekle suçlayan Poroşenko, son 24 saat içerisinde 7 Ukrayna askerinin öldüğünü, 20 askerin de yaralandığını belirtti. Poroşenko taraflara acil olarak ateşkes çağrısında bulunarak AGİT’in bölgede gözlem yapmasına izin verilmesini ve tüm rehinelerin serbest bırakılmasını istedi.

UKRAYNA, AB’DE SERBEST DOLAŞIMA YAKLAŞIYOR

Poroşenko ile Juncker görüşmesinin bir diğer maddesi ise Ukraynalıların AB’de vizesiz serbest dolaşımı oldu. Konuya ilişkin Juncker, 17 Ağustos'ta Ukrayna tarafından bir rapor aldıklarını ve Ukrayna’nın vize muafiyeti alanında iyi bir ilerleme gösterdiğini ifade etti.

AB vizesini Ukraynalılar için tek taraflı olarak iptal etme kararı alamayacaklarına dikkat çeken Juncker, kararı her ülkenin kendisi alacağını kendisinin de şahsen olumlu yönde karar çıkması için gayret edeceğini dile getirdi.

Vize hususunda Ukrayna’nın iyileştirilmesi gerektiği noktalar olduğunu ifade eden Juncker, en önemli konunun reformlar ve yolsuzlukla mücadele olduğunu kaydetti.

Vize muafiyeti konusunda ülkesine verdiği destek için Juncker’e teşekkür eden Poroşenko, Ukrayna üzerinden AB’ye mülteci göçü riski bulunmadığı konusunda güvence verdi.