Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Minsk Anlaşması’nın uygulanması için çabalar sürerken, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko Almanya ziyaretinde sert açıklamalarda bulundu. Ülke topraklarının savunması için kanlarının son damlasına kadar savaşmaya hazır olduklarını ifade eden Poroşenko, ayrılıkçı bölgelerde 11 bin Rus askerinin olduğunu iddia etti. Kremlin ise iddiaları yalanladı ve bu tür söylemlerin yapıcı herhangi bir katkısı olmayacağı eleştirisi getirdi.

Alman ZDF televizyonuna konuşan Poroşenko, Minsk Anlaşması’nın imzalandığı 12 Şubat 2015’den bu yana 83 askerin öldüğünü ve Ukrayna’nın büyük bir bedel ödediğini söyledi. Minsk Anlaşması’nı “sözde ateşkes” olarak tanımlayan Poroşenko, Rusya’yı yaşanan gelişmelerden sorumlu tuttu.

Donbas’ta Rus askerlerini kendi gözleri ile gördüğünü ifade eden Poroşenko, “Mariupol’da sayıları artıyor. Ukrayna’nın doğu bölgelerinde bulunan Rus askerlerinin sayıları 11 bin…” iddiasında bulundu. Poroşenko, çatışmaların sona ermesi için ayrılıkçı milislerin elindeki bölgelerin yeniden Ukrayna’ya bağlanması gerektiğini söyledi.

“DONBAS’A ÖZEL STATÜ VERİLMELİ”

Poroşenko’nun açıklamalarına sert tepki gösteren Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, “Herhengi bir delil, somut bilgi ya da kanıt olmadan yapılan bu tür suçlamaların pozitif herhangi bir sonuç ortaya koyacağına inanmıyorum…” dedi. Rusya yönetimi Ukrayna’da Rus askeri olmadığını defalarca yalanlarken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Ukrayna’da Rus askeri olmadığını açıklamıştı.

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Konstantin Kosaçev, Kiev’in doğu bölgesinin Ukrayna’da kalması için özel statü vermesi gerektiğini söyledi. Sadece ademi merkeziyetçi politikalarla bu sorunun çözülemeyeceğini ifade eden Kosaçev, “Terörle mücadele operasyonları Kiev’in kendi halkı ile savaşına dönüştü…” eleştirisi getirdi.