Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Ukrayna’da savaşın Donbas ve Kırım’ın Ukrayna’ya döndüğü zaman biteceğini söyledi.
Ukrayna televizyonuna konuşan Poroşenko, “Ukrayna, Kırım ve Donbas’ta kontrolü yeniden sağlamasının ardından savaş sona erer. Bu ne kadar zaman alsa da olacak. Ülkenin toprak bütünlüğü birinci önceliğimiz. Biz bunun için mümkün olan tüm yolları kullanacağız. Biz bu konuda taviz vermeyeceğiz…” dedi.

Diğer taraftan, Doğu Ukrayna’da iç savaşı sona erdiren Minsk Anlaşması’nın uygulanması ile ilgili Nornadiya Dörtlüsü olarak bilinen liderler dün akşam saatlerinde telekonferansla bir görüşme gerçekleştirdi.

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun ateşkesin uygulanması ve Minsk Mutabakatı’nın hayata geçirilmesi ile ilgili gelişmeleri ele aldığı belirtildi.

Görüşmede AGİT gözlemcilerinin çatışma noktalarına girmeleri için imkan hazırlanması, son günlerde çatışmaların yaşandığı Şirokino kasabasının silahlardan arındırılması, Rusya, Ukrayna ve AGİT’ten oluşan Üçlü Temas Grubu bünyesinde kurulacak Çalışma Grupları’nın bir an önce faaliyetlerine başlaması istendi.

Ukrayna’nın kontrol etmediği bölgelere insani yardım gönderilmesine tepki gösteren Poroşenko, Rusya’da tutuklu bulunan Ukraynalı kadın pilot Nadejda Savçenko’nun da salıverilmesini talep etti.

Kiev’in görüşmelerde Putin’in bölgeye barış gücü askeri gönderilmesine olumlu baktığı yönündeki açıklamalar ise Kremlin tarafından yalanlandı. Rusya’nın barış gücü askerine karşı olmadığını, ancak ne Rusya’nın ne de garantör olan diğer ülkelerin Kiev ve Dobas’ta çatışmaya taraf olanların onayı olmadan buna olumlu bakmayacaklarını söyledi.