Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Debaltsevo’da operasyonda bulunan Ukrayna askerlerinin yüzde 80’inin bölgeden güvenli bir şekilde tahliye edildiğini açıkladı.

Ukrayna televizyonuna konuşan Poroşenko, “Debaltsevo’dan askerlerin planlı çıkışı başladı. Birliklerin yüzde 80’i ayrıldı. Askeri birlikler silahları ile birlikte döndü. Orada kuşatma altında olmadıklarını Rusya ve tüm dünya gördü…” dedi.

Debalsevo’nun kendi kontrollerinde olduğunu ispat ettiklerini ifade eden Poroşenko, “Burada kuşatma yok. Birliklerimiz planlı bir şekilde bölgeden çıktı. Tank ve silahları ile çekildi.” bilgisini verdi.

Donbas bölgesi gönüllü Ukrayna askeri birlik komutanı Semen Semençenko da, sabah saatlerinde Ukrayna askerinin bölgeden çıkmaya başladığını duyurmuştu.

Debaltsevo’da bulunan Ukrayna askerlerinin çok zor durumda kaldığı, komutanlarının başlarında olmadığı ve telefon istasyonları imha edildiği için bir çoğu ile irtibatın olmadığı iddia edilmişti.

Bölgede 5 bine yakın Ukrayna askerinin milis güçler tarafından iki hafta önce kuşatma altına alındığı belirtilmişti.

Tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeri Savunma Bakanı Vladislav Brih, 1000 kadar Ukrayna askerinin Debaltsevo’dan silahlarını bırakarak çıktığını söyledi.

Silahlarını bırakan askerlerin bölgeden güvenli bir şekilde çıkabildiğine dikkat çeken Brih, “Askerler güvenli koridora geliyor. Onlardan bin kadarı geçiş yaptı…” bilgisini paylaştı.

Bölgede kalmaya devam edenlerle çatışmanın sürdüğünü belirten yetkili, milis güçlerin ağır silahlarını çekmeye başladığını da kaydetti.

Donetsk bölgesi milis gücü askeri yetkilisi Eduard Basurin de Debaltsevo’da yüzde 90 kontrolü sağladıklarını, yüzde 10’luk kesimde çatışmaların sürdüğünü ve çok sayıda Ukrayna askerinin kuşatma altında olduğunu iddia etti.