Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, 2013’de Rusya’nın Ukrayna’ya verdiği 3 milyar doların rüşvet olduğunu, Moskova’nın bu para ile Ukrayna’yı kendi etkisi altında tutmak istediğini iddia etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 3 milyar dolarlık borcu hiçbir zaman gündeme getirmediğini ifade eden Poroşenko, bu paranın kamu borcu mu, ticari kredi mi olduğunun da belli olmadığını savundu.

Ukrayna’nın Rusya’ya olan Euro tahvilleri ile ilgili ödemeleri 20 Haziran’da yapması gerekiyor. Ukrayna parlamentosunun hükümete moratorium yetkisi vermesi nedeni ile Rusya’ya olan borcun geleceği belirsizlik oluşturuyor.

Ukrayna Başbakanı Arsenıy Yatsenyuk’a göre ülkenin 30 milyar dolarlık dış borcun özel krediler kısmı moratoryuma tabi olacak. Kiev Aralık 2015’de ödenmesi gereken Rusya’nın 3 milyar dolarlık borcunu da özel kredi olarak görüyor.

Rusya ise Ukrayna’nın borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili yaklaşımına sert tepki gösteriyor. Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Sergey Storçak, Ukrayna’nın borcunun yeniden yapılandırılamayacağını açıkladı.

Poroşenko’nun açıklamalarına bir tepki de Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’den geldi. Facebook’tan değerlendirmede bulunan Medvedev, “Poroşenko’nun düşüncesine göre 3 milyar dolarlık borç rüşvet ise, bu durumda Ukrayna yönetiminin Uluslararası Para Fonu ile sürdürdüğü milyarlarca dolarlık müzakereler de geniş çaplı bir hırsızlık…” suçlamasında bulundu.