Ukrayna krizinin çözümü için Belarus’un başkenti Minsk’te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’nin katılımı ile Normandiya formatında gerçekleşen 'Dörtlü Zirve' zorlu müzakerelerle sona erdi.

Petro Poroşenko, Ukrayna krizinin ele alındığı 18 saatlik görüşmeler akabinde 15 Şubat'tan itibaren ateşkes konusunda uzlaşıldığını söyledi.

Minsk’teki zirve bitiminde basın açıklaması yapan Poroşenko, üçlü temas gurubu Ukrayna, Rusya ve AGİT’in Minsk'te anlaşma imzaladığını bildirdi.

Varılan anlaşmanın maddelerine ilişkin bilgi veren Poroşenko: “Tüm savaş esirlerinin 19 gün içinde serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardık. Temas grubu Ukrayna topraklarındaki bütün yabancı askerlerin çıkması konusunda uzlaştı. Ayrıca önümüzdeki 19 gün içerisinde rehinelerin serbest bırakılmasına karar verildi.”dedi.

Minsk'te yürütülen müzakereler sonucunda Ukrayna Temas Grubu temsilcileri 13 maddeden oluşan anlaşma imzaladı. Minsk’eki görüşmeler akabinde Poroşenko buradan Avrupa Birliği hükümet yetkilileriyle görüşmek üzere Brüksel’e hareket etti.

İlk etapta Rusya yanlısı ayrılıkçıların 40 Ukraynalıyı serbest bırakması bekleniyor. Ayrılıkçıların elinde 204’ü asker olmak üzere yaklaşık 600 Ukraynalı esir bulunuyor.

ANLAŞMANIN DETAYLARI:

Tüm tarafların katılımıyla 15 Şubat 2015 saat 00.00'dan itibaren ateşkes uygulanacak.

Füze sistemlerinden korunmak için en az 50 kilometrelik güvenlik bir bölgesi oluşturulacak ve çoklu fırlatma düzeneğine sahip füze sistemlerinin 140 kilometrelik güvenlik bölgeye, sınır hattının gerisine çekilecek.

Ateşkes süreci ile ağır silahların tahliyesi AGİT tarafından; uydu, insansız hava araçları ve radar sistemleri ve diğer teknik gereçler kullanılarak gözetilecek.

Geri çekilme tamamlandıktan sonraki ilk gün içinde, Ukrayna Parlamentosu’nun, Donetsk ve Lugansk bölgelerinde yerel seçimler yapılması için gerekli yasaları çıkartacak.

Ukrayna'nın Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki hadiselere karışan kişilere yönelik soruşturmalar sonlandırılacak ve af ilan edilecek.

Tüm rehine ve tutsaklar serbest bırakılacak.

Uluslararası işbirliğiyle bölgedeki ihtiyaç sahiplerine insani yardımın ulaştırılacak.

Emekli maaşları ve diğer ödemelerin sağlanması için sosyo-ekonomik görüşmeler yapılacak ve yeni bir bankacılık modeli belirlenecek.

Hâlihazırda ayrılıkçıların kontrolündeki sınır kapılarının kontrolü Ukrayna hükümetine verilecek.

Süreçte Ukrayna topraklarındaki yabancı silahlı oluşumlar, askeri donanımlar ve paralı askerler AGİT gözetiminde ülkeden çıkartılacak ve silahlı gruplar silah bırakacak.

Ukrayna'da 2015 sonunda yürürlüğe girecek yeni anayasa ile birlikte Donetsk ve Lugansk'a özel statü veren yasa kabul edilecek.

Yerel seçimlerle ilgili sorunlar, Donetsk ve Lugansklı yetkililer ile Ukrayna Temas Grubu arasında yapılacak görüşmelerle karara bağlanacak.

Oluşturulacak bir çalışma grubu ise Ukrayna Temas Grubu'nun faaliyetleri ve Minsk mutabakatının uygulanmasını gözlemleyecek.