Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, nükleer silah, kitle imha silahları ve uluslar arası barış gücü kapsamında yabancı askeri birliklerin ülkede bulunmasına izin veren yasa değişikliğini imzaladı.

Yabancı askerlerin Ukrayna topraklarına gelmesine izin veren yasa değişikliği 4 Haziran’da Ukrayna parlamentosu Rada’dan geçmişti. Rada, düzenleme sonrası uzun süredir iç savaşın yaşandığı Donbas’a istikrarın gelmesini ümit ediyor.

Poroşenko, ülkenin doğu bölgesinde barış gücü askerlerinin yerleşimine imkan sağlamak için yasal süreci hızlandıracaklarını açıklamıştı. Bölgede AGİT görevlileri yerine Birleşmiş Milletler barış gücü askerlerinin daha başarılı olabileceği tartışılıyor.

Bölgeye barış gücü askeri gönderilmesine karşı çıkmayan Moskova, Minsk Anlaşması’nın Kiev, Donetsk ve Lugansk yönetimlerince tamamen uygulanması durumunda barış gücünün amacına uygun görev yapabileceğini belirtiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 4 ay aradan sonra ABD Başkanı Barack Obama ile akşam saatlerinde uzun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşme ile ilgili açıklama yapan Kremlin Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Putin’in Ukrayna’da herhangi bir Rus askeri olmadığı yönünde Obama ile değerlendirmede bulunduğunu söyledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise Minsk Anlaşması’nın uygulanabilmesi için Obama’nın Putin’den Ukrayna’da bulunan askerlerini çekmesini istediği belirtildi.

Peskov konu ile ilgili soruya verdiği cevabında, “Rusya devlet başkanının bu talebe nasıl cevap verdiğini tahmin etmek kolay. Doğu Ukrayna’da Rus askeri bulunduğu yönünde yanlış bir algı var. Putin bölgede Rus askeri olmadığını bir kez daha ifade etti.” dedi.

Peskov iki lider arasında görüşmenin yapıcı olduğunu, bir kısım farklılıklar olmasına rağmen diyalogdan başka çözüm olmadığının vurgulandığını kaydetti.