Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğu bölgesinde yaşanan iç savaşta 7 binden fazla sivilin ve 1675 askerin hayatını kaybettiğini söyledi.

İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı kazanılan zaferin 70’inci yıl münasebeti ile Ukrayna parlamentosu Rada’da düzenlenen oturumda konuşan Poroşenko, “Vatanın savunmak için 1675 askerimiz hayatını feda etti. Komşumuzun saldırgan politikaları sonucu yaklaşık 7 bin sivil öldü ve binden fazla sivil de kayıp…” bilgisini verdi.

Ukrayna’nın ulusal güvenlik stratejisi ile ilgili belgenin Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’nde kabul edildiğini ifade eden Poroşenko, Rusya’nın saldırgan pozisyonu ve politikalarının Ukrayna için en büyük tehdit olduğunu ifade etti. Poroşenko, Ukrayna’nın savunma ve güvenliğinin NATO ülkeleri ile birlikte ele alınmasının ana hedefleri arasında olduğunu vurguladı.

Poroşenko önceki gün Polonya’da yaptığı açıklamada da 9 Mayıs Zafer Bayram’ı kutlamaları için Moskova’ya gitmeyen Batılı liderlere teşekkür etti.

Poroşenko’nun açıklamalarına Kremlin sert tepki gösterdi. Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, Poroşenko’nun İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sından ülkeyi kurtaran Ukraynalı gazilere teşekkür etmesinin daha doğru olacağını söyledi.