Bordeaux Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Olivier Decima, Türkiye’de bir mahkemenin verdiği tahliye kararlarının uygulanmamasını, "Bunun Fransa'da örneği yok." ifadeleriyle değerlendirdi.

Decima, "Hakim tutuklu kişilerin serbest bırakılması yönünde karar veriyor. Ama savcı bunu uygulamıyor. Bunun Fransa'da örneği yok." diye konuştu.

Olivier Decima, mahkemenin tutuklu yargılanan kişinin serbest bırakılması yönünde bir kararı varsa bunun derhal uygulanması gerektiğini vurgulayarak, hiçbir şekilde savcının böyle bir kararı uygulamama gibi bir yetkisinin olamayacağını ifade etti. Reddi hakim sonrası davanın taşındığı mahkemeden tutuklu yargılananların serbest bırakılması yönünde karar çıktıktan sonra bir önceki hakimin verdiği kararın da geçersiz olduğunu ifade etti. Davaya daha önce bakan hakimin kararına göre davranılamayacağını hatırlattı.

Decima, "Fransa'da eğer bir hakimin tarafsızlığı ile ilgili şüpheler varsa bu durumda dosya ile ilgili karar merci yeni hakim olur." dedi. Davaya bakan eski ve yeni hakim arasında hiçbir anlaşmazlık olamayacağına da dikkat çeken Olivier Decima, "Eğer reddi hakim kararı verilmişse eski hakimin dosyaya bakma hakkı yok demektir. Böyle bir hakkı yokken de tutukluluk halinin devamına ya da tutuklular ile ilgili başka bir karar verme yetkisi de yoktur." dedi.

Fransa'da hukuki olarak iki hakim arasında hiçbir anlaşmazlık olamayacağına değinen Bordeaux Universitesi Öğretim Üyesi, "Hukuk tek bir ses ile konuşmalıdır." ifadelerini kullandı.