Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Ukrayna’ya silah verdiğini, ancak ne bu silahlar ne de diğerlerinin doğu Ukrayna’da mevcut durumu değiştirme ihtimali olmadığını söyledi.

Budapeşte’de Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile ortak basın toplantısında konuşan Putin, “Ukrayna’ya silah sevkiyatını değerlendirdiğimizde bizim bilgilerimize göre bu tür silahlar şimdiden yapılıyor. Burada her zamanki durum var. İkinci olarak, samimi olarak söylemek isterim ki bu tür silahlar bölgede çatışmaları artırıyor. Sonuçların bu şekilde olması kaçınılmaz.” dedi.

Ukrayna’da ağır silahların geri çekilmesi ne kadar hızlı olursa, barışın sağlanması ve siyasi çözümün gerçek aşamaya geçmesinin bu denli hızlı olacağını vurgulayan RusDevlet Başkanı, karşılıklı saldırı sayısının önemli oranda azaldığını söyledi.

DEBALTSEVO’DA UKRAYNA ORDUSU KUŞATMA ALTINDA

Doğu Ukrayna’nın Debaltsevo bölgesinde tansiyonun yükselmesinin önceden tahmin edilen bir durum olduğuna dikkat çeken Putin, “Edindiğimiz bilgilere göre barış anlaşmasından bir hafta önce orada Ukrayna ordusu kuşatma altında kaldı. Orada kuşatma altında kalanların çemberi kırmak isteyeceğini, ya da dışarıdan müdahale olabileceğini söylemiştim. Buna karşın milis güçler de kuşatmayı sürdürüyor. Burada belirli bir süre çatışmaların olması öngörülebilir.” dedi.

Ukrayna ordusunun kuşatmadan çıkmak için bu sabah da bir girişimde bulunduğunu, ancak başarısız olduğunu vurgulayan Vladimir Putin, “Ben, Ukrayna yönetiminin Ukrayna askerlerinin silahlarını bırakmasına engel olmamasını ümit ediyorum. Diğer taraftan Donetsk ve Lugansk milis liderlerin çatışma alanında silahlarını bırakarak çıkmaları ve ailelerine dönmelerine izin vermesini bekliyorum.” temennisinde bulundu.

Ukrayna’da anayasal reformların önemine değinen Rusya Devlet Başkanı Putin, bölge halkının taleplerinin karşılanacağı yerel yönetimi, otonomi ya da federasyon olarak tanımlanabilecek kapsayıcı değişimlerin yapılması gerektiğini vurguladı.