Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın hiçbir ülkeyi düşman olarak görmediğini, kimsenin de Rusya’yı düşman ülke olarak görmelerini istemediklerini söyledi.

Canlı yayında halkın sorularını yanıtlayan Putin, “Biz kimseyi, küresel aktörleri düşman olarak görmüyoruz. Bize de hiçbir kimsenin bize düşman olarak bakmasını istemiyoruz. Rusya’nın düşmanları terörist gruplar ve organize suç örgütleri..” dedi.

Putin, Rusya’nın doğal kaynakları ve Avrupa standartlarına göre kalabalık nüfusu ve ‘büyük nükleer güç’ olması nedeni ile gelişme için büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Rusya ve Batı ülkeleri arasında ilişkilerin normalleşmesi için Batılı ülkelerin Rusya’nın çıkarlarına saygı duyması gerektiğini vurgulayan Putin, “İlişkilerin normalleşmesi için en temel konu Rusya ve onun çıkarlarına saygı duyulması.” dedi.

YELTSİN’İN ÜZERİNE KÖPEKLERİNİ SALDILAR

ABD ile ilişkiler konusunda yöneltilen bir soruya cevap veren Putin, “Onların müttefike ihtiyacı yok. Onların köleye ihtiyacı var. Bu ilişkiler sisteminde Rusya olamaz…” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın tüm ülkelerle normal ilişkiler içinde olmayı istediğini belirten Putin, “1990’lı yılların başında Boris Nikolayeviç Yeltsin’i Batı alkışlıyordu. O Rusya’nın Yugoslavya üzerindeki çıkarlarını dillendirmeye başladığında, tüm köpekleri üzerine saldılar… Bu dudaklarımızı büzüp, birilerine kızarak kendimizi izole edeceğimiz anlamına gelmez. Biz işbirliği yapmak istiyoruz ve buna hazırız. Bizimle çalışmak isteyen herkesle işbirliği yapabiliriz. Hiçbir şey durmadı. Yaptırımlarla incitme girişimi yeterince etkili değil.” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın emperyal hevesleri olmadığı konusunda da açıklamada bulunan Putin, “Biz imparatorluğu canlandırmayı düşünmüyoruz. Diğerlerinin bize suçlamaya çalıştığı gibi bir kısım hedeflerimiz yok. Biz Rusya’da ve dışarıda yaşayan Rusya vatandaşları ve BDT ülkeleri bağlamında ilişkilerin gelişimini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sovyetler Birliği’nin doğu Avrupa ülkelerine kendi gelişim modelini empoze etmesinin hata olduğunu kabul eden Putin, “Biz kendi gelişim modelimizi İkinci Dünya Savaşı sonrası bir kısım Avrupa ülkelerine empoze ettik. Bunu güç kullanarak da yaptık. Bunun kabul edilmesi gerekiyor. Burada güzel olan bir şey yok. Bu bize bugün geri tepiyor…” şeklinde konuştu.

Amerikalıların da günümüzde kendi modellerini tüm dünyaya empoze etmeye çalıştığı eleştirisi getiren Putin, “Onlar da başarısız olacak…” dedi.