Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirveleri için Ufa’ya gelen liderlerle ikili ilişkiler ve ekonomiyi görüştü.

Bölgesel ve uluslar arası konuların ele alındığı ikili görüşmelerde Yunanistan ekonomik krizi ve Ukrayna problemi ele alınmadı. İki sorunun yarın yapılacak resmi zirve toplantılarında ele alınması bekleniyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Putin’in ilk gün Çin, Hindistan, Güney Afrika, Tacikistan ve Belarus liderleri ile bir araya geldiğini söyledi. Putin Çin lideri Xi Jinping’le görüşmesinde uluslar arası siyasi ve ekonomik sorunların işbirliği içerisinde üstesinden gelinebileceğine dikkat çekti.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman’la Tacikistan-Afganistan sırının mevcut tehditlere karşı güçlendirilmesini ele alan Putin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile Hindistan’ın ŞİÖ üyeliği ile ilgili gelişmeleri ele aldı. Rusya-Hindistan askeri, teknik ve nükleer enerji alanında işbirliğini geliştirmeyi kararlaştırdı.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ile görüşmesinde ikili ticaret hacminde yaşanan gerileme ve ticari ilişkilerin geliştirilebilmesi için atılacak somut adımlar değerlendirildi. Askeri-teknik alanda işbirliğinin yeniden başlatılması kararlaştırıldı.

Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile görüşmesinde Minsk’in ŞİÖ üyeliğinin gözlemci ülke statüsüne çıkarılması ile ilgili olumlu değerlendirmede bulundu.

Rus lider geç saatlerde Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rouseff’le de bir araya geldi.

Putin zirvenin ikinci gününde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’le ikili görüşme yapacak. Aynı gün Putin’in Çin lideri ve Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ile üçlü görüşme yapması planlanıyor.

Putin’in zirvenin son günü 10 Temmuz programında ise Afganistan Cumhurbaşkanı Eşraf Gani, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ve Pakistan Cumhurbaşkanı Nevaz Şerif’le ikili görüşmeler var.

BRICS ülkeleri ve ŞİÖ zirvelerinin sonunda, Ufa Deklarasyonu ve Aksiyon Planı’nın kabul edilmesi bekleniyor.