Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Kırım Tatarları’na ait ATR televizyonu ile ilgili konuyu telefonda görüştüklerini söyledi.

Görüşmede özel olarak televizyon konusunun ele alındığını ifade eden Peskov, “Türkiye gerçekten Kırım Tatarlarının yaşamları ile ilgili konuya her zaman aktif ilgi duyuyor. Bu ilgi geleneksel. Ortaklarımız ilgi gösterdikleri zaman Rusya her zaman ayrıntılı bilgi veriyor.” dedi.

Kırım’ın Mart 2014’te Rusya’ya bağlanmasının ardından bölgede yaşayan Tatarlara ait tek televizyon kanalı ATR, Salı gecesi yayınlarını durdurmak zorunda kaldı. Televizyonun lisans başvuruları teknik gerekçelerle reddedilirken, Türkiye Dışişleri Bakanlığı da gelişmeleri kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren Kırım Tatar televizyon kanalı ATR ve diğer bazı Kırım Tatar medya kuruluşlarının yarımadadaki fiili yönetim nezdinde yaptıkları lisans yenileme başvurularının reddedildiği ve bu nedenle 1 Nisan 2015 tarihi itibariyle yayınlarını durdurmak zorunda kaldıkları hatırlatıldı.

"Bu durumu derin bir endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz." denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Çoğulculuğun ve demokrasinin ayrılmaz bir parçası olan basın hürriyetinin Kırım’ın asli unsurunu teşkil eden ve şimdiye kadar haklarını demokratik ve barışçıl yollarla arayagelmiş Kırım Tatarlarınca kullanılmasının engellenmesi, soydaşlarımıza yönelik baskı politikasının yeni bir örneğini oluşturmaktadır. Türkiye, Kırım Tatarı soydaşlarımızın anavatanlarındaki esenliğinin takipçisi olmaya ve bölgedeki gelişmeleri yakından izlemeye devam edecektir."