Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “hasta” olduğu için Kazakistan ziyaretini ertelediği iddia edildi. Putin’in Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile Astana’da 12-13 Mart tarihlerinde üçlü bir zirve yapması planlanıyordu.

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı kaynakları Putin’in hasta olduğu gerekçesi ile Astana ziyaretini ertelediğini belirtti. Nazarbayev’in sözcüsü Dauren Abayev, Astana zirvesinin ertelendiğini doğruladı. Erteleme gerekçesi ile ilgili bilgi vermeyen Abayev, zirvenin ne zaman yapılacağını da açıklamadı.

Ziyaretin ertelenmesi ile ilgili açıklamada bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Evet, üç lider Astana zirvesinin birkaç gün ertelenmesi konusunda mutabık kaldı.” dedi. Erteleme gerekçesi ile ilgili konuşmayan Peskov, “Ben gerekçesini açıklamıyorum. Bu liderlerin kararı.” ifadelerini kullandı.

Kremlin’den daha önce yapılan açıklamada 12-13 Mart tarihlerinde ekonomik işbirliği ve Avrasya entegrasyonu konusunda müzakerelerde bulunmak üzere 3 liderin Astana’da bir araya geleceği belirtilmişti. Liderlerin gündeminde Ukrayna krizi başta olmak üzere, uluslar arası sorunlar da vardı.