Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’a S-300 sevkiyatı ile ilgili yasağın kalkmasının, Yemen’de devam eden olaylar dikkate alındığında caydırıcı bir unsur olacağını söyledi.

Canlı yayında vatandaşların sorularına yanıt veren Putin, S-300 füze sistemlerinin savunma amaçlı olduğunu ve İsrail’e yönelik herhangi bir tehdit oluşturmadığını ifade etti.

Rusya ve İran arasında S-300 anlaşmasının 2007’de imzalandığını hatırlatan Putin, “2010’da dönemin Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, İran’ın nükleer programı nedeni ile anlaşmayı askıya aldı. İran şu an uzlaşı için büyük esneklik ve istek ortaya koyuyor. Tüm taraflar anlaşma sağlanacağını teyit etti. Biz de S-300 füzelerini sevk etme kararı aldık.” dedi.

Ortadoğu’ya en fazla silah satışı yapan ülkenin ABD olduğunu hatırlatan Putin, “ABD bizden çok daha fazla silah gönderiyor. Tahran’a S-300 göndermemiz İsrail açısından tehdit oluşturmuyor. S-300’ler savunma amaçlı kullanılıyor. Bir de Yemen’de yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda, S-300 sevkiyatının caydırıcı bir faktör olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

PUTİN’DEN İSRAİL’E GÜVENCE

Putin, İsrail’in pozisyonu nedeni ile Arap ülkelerinden birine S-300 füze savunma sistemlerinin sevkiyatını yapmadıklarını da hatırlattı. Çok uzun olmayan bir süre önce İsrail’in bölgede bir başla ülkeye S-300 sevkiyatı yapılması konusunda endişelerini ilettiklerini hatırlatan Putin, “Onlar bu durumda bölgede radikal değişimler olabileceğini, S-300’lerin o ülkeden İsrail’e ulaşabileceğini söyledi. Biz de konuyu alıcı ile görüştük. Biz bu anlaşmayı tamamı ile iptal ettik ve ödemeyi de iade ettik.” dedi.

Putin S-300 sevkiyatı iptal edilen ülkenin ismini vermese de, bu ülkenin Suriye olabileceği ifade edildi.