Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova dışında Novo-Ogaryovo’da bulunan devlet başkanlığı rezidansında hükümet üyeleri ile ekonomik kriz ve alınacak önlemleri görüştü. Putin, Rusya’nın içinde bulunduğu kritik durumunda dışarıdan provoke edildiğini, bezer durumun 2008’de de yaşandığını hatırlattı.

ABD’de mortgage sisteminin yıkılmasının ardından Rusya’da 2008 ve 2009’da kriz yaşandığını belirten Putin, “Yaptırım olarak tanımlanan sürecin etkilerinden konuşursak, Rusya’nın mali borçlarını 2008 kriz sürecinde kimsenin ertelemeye istekli olmadığını hatırlatmak isterim. O dönemde Rusya kendi problemlerini kendi çözdü. Kurumlarını geliştirdi ve uygun kaynaklar oluşturdu. Bu açıdan herhangi bir değişiklik yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın ekonomik yapısının da değişmediğini vurgulayan Rus lider, “Dış sınırlamalar bizim ekonomik yapımızı hızlı bir şekilde dönüştürmeye zorluyor. Uluslar arası ekonomik kurallarda istikrar olsa da bir kısım siyasi etkiler baskı oluşturuyor… Bu bizim için bir ders.” şeklinde konuştu.

Tüm gelişmelerin Rusya’nın ekonomik alanda bağımsızlığını güçlendirmesi gerektiğini belirten Putin, Rusya’nın dünya ekonomisinin ayrılmaz ve doğal bir parçası olarak kalmasının da önemine işaret etti.

Rusya’nın sosyal taahhütlerinin yerine getirilmesinin önemine değinen Putin’e göre ekonomik problemler piyasa metotlarının kullanılması ile çözülebilir.