Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev yönetiminin ülkenin doğusundaki ayrılıkçı bölge Donbas'ın doğalgazını kesmesini soykırıma benzetti.

Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis’le düzenlediği basın toplantısında konuşan Putin, Kiev’in Donbas’ın doğalgazını kesmesini sert bir şekilde eleştirdi.

AGİT’in Donetsk ve Lugansk’ta insani felaketin yaşandığını doğruladığını, orada insanların zorluk çektiğini kaydeden Putin, “Bölgede 4 milyon insan yaşıyor. Düşünebiliyor musunuz, bu insanlar kış aylarında doğalgazsız kalacak. Buna nasıl isim verelim? Bunlar soykırımı anımsatıyor. Bazı yetkililer insanlığın ne anlama geldiğini bilmiyor…” tepkisinde bulundu.

Ukraynalı yetkililerin ayrılıkçıların savaştığı ve kendilerine giden doğalgaz için para ödemek istemediklerini ifade ettiklerini hatırlatan Putin, “Haklarını silahla savunanların yanında bölgede masum siviller de var.” uyarısı yaptı.

Rusya doğalgazın kesilmesinin ardından insani yardım olarak iki bölgeye doğalgaz sevkiyatına başladı.

Minsk Anlaşması’na göre Kiev’in Donetsk ve Lugansk’a enerji arzını güvenli bir şekilde sağlamakla yükümlü olduğunu vurgulayan Putin, “Minsk anlaşmasında bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınması ile birlikte enerji arzının güvenliği var. Kiev yönetimi buna uymak zorunda…” çağrısı yaptı.

Rus lider Gazprom’un 2009 yılında imzalanan anlaşmaya uyduğunu ve Ekim ayında imzalanan ek sözleşmeyi de yerine getirdiğini ifade etti.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik doğalgaz sevkiyatının da mali disiplin çerçevesinde olması gerektiğini vurgulayan Rus lider, “Ön ödemeli anlaşmada sorun yaşanırsa vanalar kapatılabilir. Bu durumda Avrupa transit için tehlike oluşturabilir. Umarız bu noktaya gelmeyiz..” temennisinde bulundu.