Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tatar dilinin Kırım’da resmi dil olduğunu ifade etti.
Kremlin Sarayı’nda Rusya Etnikler Arası İlişkiler ve Rus Dili Konseyi üyeleri ile toplantı yapan Putin, bazı ülkelerde halkların anadillerini kullanma haklarının göz ardı edildiğini eleştirdi. Putin, “Bazı ülkelerde bu hakların göz ardı edildiği ya da kısıtlandığını, sert ve saldırgan bir dilsel ve kültürel asimilasyon uygulandığına tanık oluyoruz.” dedi.
Rus lidere göre, bu tutum toplumlarda bölünmeye ve trajik iç çatışmalara yol açmakta.
Rusya'da her milletin anadilini öğrenme ve konuşma hakkının Rusya Federasyonu Anayasası ile koruma altına alındığına işaret eden Putin, “Rusya'nın cumhuriyetleri kendi resmi dillerini seçme, devlet organlarında ve yerel yönetimlerde Rusçanın yanı sıra kendi dillerini de kullanma hakkına sahip. Burada Kırım’ı örnek verebilirim. Kırım’da 3 resmi dil var: Rusça, Ukraynaca ve Kırım Tatarcası.” şeklinde konuştu.
Mart ayında Putin, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının yıl dönümü vesilesi ile hazırlanan belgesele yaptığı değerlendirmede Kırım Tatarlarının homojen bir kitle olmadığını, yerel milis güçlerin Kırım Tatarlarından da destek aldığını söylemişti.
21 Nisan 2014’te Putin, Sovyet lideri Josef Stalin’in zulmüne uğrayan Kırım Tatarlarının rehebilatasyonuna imkan sağlayacak yasayı da imzalamıştı.
Kiev’de gerçekleşen devrimin ardından Kırım, 18 Mart 2014’de halk referandumu sonucunda resmen Rusya topraklarına dahil edilmişti.