Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’a yaptığı ziyaret çerçevesinde bölgede bulunan Kırım etnik topluluğu temsilcileri ile bir araya geldi.

Yurt dışından gelen Kırım Tatarlarının Rusya vatandaşlığının kolaylaştırılmasını isteyen Putin, “Ben arkadaşlarımla konuşacağım. Burada çok uzun süredir yaşayan halkları dikkate aldığımızda Rusya vatandaşlığı ile ilgili konunun kolaylaştırılması gerekiyor.” dedi.

Rus lider, Kırım Tatarları’nın rehabilitasyonu için fon ayrıldığını, bunun genelde bölgede uzun süredir yaşayanlar için kullanılacağını belirtti.

KIRIM TATARCASI RESMİ DİL OLDU

Rusya Devlet Başkanı Putin daha önce yaptığı açıklamada, “Rusya'nın cumhuriyetleri kendi resmi dillerini seçme, devlet organlarında ve yerel yönetimlerde Rusçanın yanı sıra kendi dillerini de kullanma hakkına sahip. Burada Kırım’ı örnek verebilirim. Kırım’da 3 resmi dil var: Rusça, Ukraynaca ve Kırım Tatarcası.” şeklinde konuşmuştu.

Mart ayında Putin, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının yıl dönümü vesilesi ile hazırlanan belgesele yaptığı değerlendirmede Kırım Tatarlarının homojen bir kitle olmadığını, yerel milis güçlerin Kırım Tatarlarından da destek aldığını söylemişti.

21 Nisan 2014’te Putin, Sovyet lideri Josef Stalin döneminde zulme uğrayan Kırım Tatarları'nın rehabilitasyonuna imkân sağlayacak yasayı imzalamıştı.

Kiev’de gerçekleşen devrimin ardından Kırım, 18 Mart 2014’de halk referandumu sonucun resmen Rusya topraklarına dahil olmuştu.