Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ın Rusya’ya ilhakı sırasında askeri hareketliliğin en üst seviyede olduğunu, kara ve denizden yarımadanın tam bir kaleye çevrildiğini iddia etti.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının yıl dönümü vesilesi ile Rossiya 1 televizyonunun hazırladığı 'Kırım, Eve Dönüş' belgeseline konuşan Putin, “Deniz ve karadan Kırım’ı kaleye çevirdik. Burada askeri hareketlilik seviyesi çok yüksekti. 20 binden fazla tam teçhizatlı insan vardı. 43 adet S-300 fırlatıcı rampa. Yaklaşık 20 adet Buk füze sistemi ve diğer ağır silahlar. Bu çok güçlü bir yumruk. Kırım’da yaşayan halk için normal bir referandum süreci garanti edilmeliydi. Ukrayna güçleri ve diğer yöneticiler insanların iradelerini ortaya koymalarını engellememesi gerekiyordu" dedi.

Ukrayna askerlerinin silahsızlandırılması, insanların oy verme sürecine müdahil olmamaları ve bizimle çalışmaları için ikna etmeye çalıştıklarını kaydeden Putin, “Ukrayna askerleri Kırım’da çok zor durumda kaldı. Onlar kan dökülmesini istemiyordu. İktidarı ele geçiren nasyonalist gruplara hizmet etmek istemiyorlardı. Gerçekte, onlar bize yardımcı bile oldular. Onlar herhangi bir şekilde bizim ajanımız değildi. Onlar vicdanları ile hareket etti” diye konuştu.

Kırım’da bulunan askeri üssün güçlendirilmesi için özel askeri istihbarat biriminden takviye yapılmasını istediğini vurgulayan Putin, “Ukrayna askerleri onurlu davrandı. Onlar yeminlerine sadık kalmaya çalıştı. Onların kime yemin ettiği belli değildi. Devlet yoktu, Cumhurbaşkanı devrilmişti. Kim emir verecekti? Bir kısım gaspçılar mı? Onlar gayri meşru insanlardı” değerlendirmesinde bulundu.