Ukrayna krizinin çözümü için Belarus’un başkenti Minsk’te yapılması planlanan zirve için “Normandiya Dörtlüsü” ülkelerin (Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa) liderleri yola çıktı. Kremlin, yeterli ilerleme sağlanması durumunda zirveye katılabileceğini açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Minsk’e gideceğini açıkladı.
Rusya diplomatik kaynakları Minsk’te anlaşma sağlanma ihtimalinin yüzde 70 civarında olduğunu açıkladı. Zirve ile ilgili değerlendirmede bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’da krizin çatışma yolu ile çözülmesinin mümkün olmadığını, diyalog sürecinin hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Batı basını Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in zirveye katılacağını teyit etti. Alman ve Fransız liderlerin Ukrayna’da barışın sağlanması için her türlü fırsatı değerlendirmek istediklerine dikkat çekildi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun zirveye katılımı ile ilgili Kiev’den açıklama geldi. Açıklamada Donbas’ta ateşkesin sağlanması, ağır silahların sıcak bölgeden çekilmesi ve esirlerin takası gibi bir dizi konunun Minsk Protokolü çerçevesinde ele alınacağı belirtildi.

Belarus Dışişleri Bakanlığı da zirve için basın mensuplarını yerel saatle 15.00’da Bağımsızlık Sarayı’na davet etti. Zirveyi yaklaşık 400 civarında basın mensubunun takip ettiği belirtiliyor.

Teknik hazırlıklar için dün toplanan Temas Grubu’nun (Rusya, Ukrayna, AGİT, Donetsk ve Lugansk temsilcileri) ateşkes ve ağır silahların çekilmesi konusunda mutabakat sağladığı belirtiliyor. Liderlerin zirvesi öncesi teknik konularla ilgili görüşmeler sürüyor.

Barış görüşmesi öncesi doğu Ukrayna’da tansiyon yeniden yükseldi. Donetsk’te bir minibüse yapılan saldırıda 6 kişi ölürken 8 kişi de yaralandı. Yerel milis gücünün açıklamasına göre son 24 saat içinde 20 Ukrayna askeri hayatını kaybetti. Ukrayna’da yaşanan iç savaşta bugüne kadar ölenlerin sayısı 5400’ü buldu.