ABD’nin Baltık ve Doğu Avrupa ülkelerine 5 bin asker, tank ve ağır silah yerleştirme planları Moskova’nın tepkisine neden oldu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın topraklarının tehdit altında olması durumunda, buna karşılık verileceğini söyledi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Putin, “Eğer birileri bizim topraklarımızı tehdit altında tutuyorsa, biz de bu tehdide karşı koymak için silahlı güçlerimizi modern silahlarla donatır ve eğitiriz” dedi. NATO’nun Rusya’nın sınırlarına doğru yaklaştığını, Rusya’nın da bir yere gitmeyeceğini ifade eden Putin, “Benim bu konuda herhangi bir ihtirasım yok. Elbette, biz her şeyi analiz ediyor ve gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Şu aşamada bizi fazlası ile endişelendiren bir şey söyleyemem. Büyük bir ihtimalle bunlar Rusya’ya yönelik siyasi işaretler” diye konuştu.

Rusya’nın daha fazla endişe duymasına neden olan konunun farklı olduğuna değinen Putin, “Avrupa füze savunma sisteminin uygulanması bizi daha fazla endişelendiriyor. Bu ciddi stratejik bir adım” şeklinde konuştu.

"ORDUYA 40 KITALARARASI FÜZE TESLİM EDİLECEK"

Moskova bölgesinde düzenlenen savunma fuarında konuşan Putin, Rusya ordusuna nükleer başlık taşıyan kıtalararası 40 yeni füze teslim edeceklerini söyledi.

Ukrayna krizi ile ilgili de değerlendirmede bulunan Putin, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerini, Kiev’e baskı konusunda yeterli çaba göstermedikleri gerekçesi ile eleştirdi. Minsk Anlaşması’nı ‘adil ve dengeli’ bir çözüm paketi olarak tanımlayan Putin, anlaşmada sadece Donbas’ın değil, Kiev’in de sorumlulukları olduğunu hatırlattı. Tarafların doğrudan diyalog kurulması çerçevesinde masaya oturmalarından başka çareleri olmadığına değinen Putin, “Ne kadar zor olursa olsun, bu yolu takip etmemiz gerekiyor” dedi.