Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Deniz Doktrini' değişikliğini onayladı. Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, yeni değişikliğin Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ve NATO’nun Doğu’ya doğru genişlenmesini göz önünde bulundurularak yapıldığına işaret etti.

Rusya Askeri Deniz Kuvvetleri Donanması Günü vesiylesiyle Baltiysk limanında törene katılan Putin, “Admiral Flot Sovetskogo Soyuza Gorşkova” adlı askeri gemide toplantı yaptı. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun da hazır bulunduğu toplantıda Rogozin, Devlet Başkanı Putin’e deniz doktrinde yapılan değişikliği sundu. Basına bilgi veren Rogozin, “Devlet Başkanı deniz doktrinini onayladı.” dedi.

Kremlin basın bürosundan yapılan açıklamaya göre, toplantıda Putin, belgenin Rusya donanmasının geleceği ve gemicilik inşaatı kalkınması bakımından önemini vurguladı. Putin ilk kez, doktrine sosyal nitelikli sayılan deniz sağlık sektörü, denizci ve ilgili alanın uzmanlarının sağlığının güçlendirilmesi gibi konuların ilave edildiğini söyledi.

Rogozin’e göre yeni belgede Rusya denizcilik faaliyetinin 4 fonksyonel ve 6 bölgesel güzergahı yer almakta. Rogozin, “4 fonksyonel güzergah şunlar: askeri deniz faaliyeti, deniz taşımacılığı, deniz bilimi ve büyük okyanus ve kıyısına yakın alanda madencilik ve keşif çalışmaları. 6 güzergah ise şunlar Atlantik, Kuzey Kutup, Pasifik Oykanusu, Hint Okyanusu, Hazar ve Antarktida.” dedi.