Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ekonomisinde durumun normal olmadığını, ancak kritik seviyede de olmadığını söyledi. Rus lidere göre ekonomide petrol fiyatlarına bağımlılığın azaltılması gerekiyor.

Federal bütçe toplantısında değerlendirmede bulunan Putin, “Kamu finansmanında herhangi bir sorun yaşanmayacak şekilde bütçenin dengelenmesi ve petrol fiyatlarına bağımlılığın azaltılması gerekiyor.” dedi.

Rusya’da ekonomik gelişme için federal bütçenin öncü rol üstlenmesi gerektiğini kaydeden Putin, “Rusya ekonomisinde yaşanan durgunluğun giderilmesi için alınacak tedbirler önemli.” şeklinde konuştu.

2016 için bütçe açığında sınır belirleyen Putin, “Bütçe açığı da gayri safi milli hasılanın yüzde 3’ünü aşmaması lazım. Bu bütçe çalışmalarında dikkate alınması gereken önemli bir nokta. Bu seviyenin yakalanması için bütçe gelirlerine dikkatli bakılmasını istiyoruz. Özellikle vergi tahsilatı açısından.” uyarısında bulundu.

Rus lider tarım ve sanayi sektörlerinin desteklenmesini de talep etti.

Ukrayna krizi, yaptırımlar ve petrol fiyatlarının sert düşmesi nedeni ile Rusya ekonomisinin 2015’de yüzde 4 civarında küçülmesi bekleniyor.