Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BRICS ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirveleri için Ufa’ya gelen Çin lideri Xi Jinping’le ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Putin yaptığı açıklamada uluslar arası siyaset ve ekonomi alanda karşılaşılan sorunların farkında olduklarını, ancak Çin’in katkıları ile bu sorunların üstesinden gelinebileceğini söyledi.

Putin, “Biz ekonomi ve uluslar arası siyaset alanında karşılaştığımız zorlukların farkındayız. Ancak ortak çabalarımızla, karşılaştığımız tüm sorunları ve problemleri çözebiliriz.” dedi.

Çinli meslektaşına Rusya’nın en güzel bölgesine geldikleri için teşekkür eden Putin, “Volga nehrinin en güzel bölgesi. Ümit ediyorum beğeneceksiniz. BRICS ve ŞİÖ zirveleri hazırlıkları için yerel yönetim yoğun çaba harcadı.” ifadelerini kullandı.

Putin BRICS ve ŞİÖ zirveleri çerçevesinde 11 liderle ikili görüşme gerçekleştirecek.

Avrupa Birliği ve ABD’nin Ukrayna krizi nedeni ile uyguladığı yaptırımlardan daralan Moskova’nın zirvelerle yeniden etkinliğini artırma imkanı bulacak. Rusya, Batılı ülkelerin izolasyon çabalarının başarılı olamadığını göstermeye çalışacak.

Kremlin dış politika danışmanı Yuri Uşakov liderlerin ikili ve heyetler arası görüşmelerde Ukrayna, Suriye, Yunanistan, terör örgütü IŞİD ve diğer uluslar arası sorunları masaya yatırma imkanları olacağını söyledi.

Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev de BRICS zirvesinde ekonomi konularının ele alınacağını, kuruluşu tamamlanan 100 milyar dolarlık Kalkınma Bankası’nın üye ülkelerde altyapı projelerine destek vereceğini belirtti.