Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, silahlanma yarışına girmeden jeopolitik meydan okumalara karşılık verebilecek potansiyele sahip olduklarını söyledi.

Rusya’nın maliyeti yüksek yeni bir silahlanma yarışına girme niyetinde olmadığını ifade eden Rus lider, “Rusya kimseyi tehdit etmiyor. Tüm anlaşmazlıkları müzakere masasında çözmek istiyor. Gelecekte de böyle yapmaya devam edecek.” dedi.

Askeri Sanayi Komisyonu’nda konuşan Rus lider, diğer ülkeleri jeopolitik iddialarda bulunmak, bağımsız devletlerin içişlerine karışmak ve askeri varlığını artırmakla suçladı.

Rusya’nın tüm bu meydan okumalara karşı, egemenlik, toprak bütünlüğü ve ulusal çıkarlarını korumak için tedbir almak zorunda olduğuna değinen Putin, “Bazı ülkelerin nasıl askeri politikalar izlediğini biliyoruz. Bunlar uluslararası hukuk ve müzakere yoluyla sorunları çözme konuşmaları ile birlikte yapılıyor.” eleştirisini getirdi.

Almanya eski Şansölyesi Otto von Bismarck’ın (1871-1890) “niyetler değil, potansiyeller önemli” sözünü hatırlatan Putin, potansiyellerin arttığını, ABD ve diğer NATO ülkelerinin Rusya’nın yaptığı askeri harcamalardan çok daha fazlasını yaptığına işaret etti.

Rusya Devlet Başkanı Putin, daha önce yaptığı değerlendirmede ABD’nin 600 milyar doların üzerinde askeri harcaması olduğunu, Rusya’nın 2015’de 68 milyar dolar olan askeri bütçesinin 2016’de 98 milyar dolar çıkarılmasını planladıklarını ifade etmişti.

Komisyonun yaptığı toplantıda 49 proje onaylandı.