Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ile Kremlin’de yaptığı görüşmede, Mısır’ın her açıdan gelecek vaat eden bir ülke olduğunu, Moskova ve Kahire arasında gelişen ilişkilerin iki ülke halklarının yararına olmasını ümit ettiğini söyledi.

Mısır’ın bölgenin anahtar ülkesi olduğuna değinen Putin, “Mısır sadece Süveyş Kanalı’ndan elde ettiği gelirlerle yaşamıyor. Mısır her açıdan gelecek vaat eden bir ülke…” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Mısır arasında gelişen ilişkilere değinen Putin, “Biz ekonomik ve sosyal alanda ilişkilerimizi daha ileri taşıyoruz. Bu işbirliğinden doğan sonuçların vatandaşlarımıza pozitif yansımasını ümit ediyorum. Geçmişte ilişkilerimizin dost ülkeler olarak nasıl geliştiğini iyi biliyoruz.” dedi.

Süveyş Kanalı’nın ek yapımı konusunda Sisi’yi kutlayan Putin, “Mısır’ın ekonomik yaşamı açısından çok önemli. Bu sizin inisiyatifinizle gerçekleştirildi.” ifadelerini kullandı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de, Süveyş Kanalı’nın açılışı ile ilgili tarihi törende Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’in yanlarında bulunmasının kendilerini memnun ettiğini kaydetti.

Kahire yönetiminin Moskova ile ilişkilerini sadece ekonomik alanda değil, terörle mücadelede de geliştirmek istediklerine değinen Sisi, “Mısır halkı sizinle ilişkilerimizin terörle mücadelede de gelişmesini istiyor. Özellikle de Ortadoğu’da…” talebinde bulundu.

Kremlin’den görüşme öncesi yapılan açıklamada iki liderin Suriye krizi başta olmak üzere, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan sorunları ele alacakları belirtilmişti. Liderler iki ülke ticari, ekonomik ve askeri alanda ilişkilerini de detaylı bir şekilde değerlendiriyor.