Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uzunca bir süredir hazırlık yaptığı İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sına karşı kazanılan zaferin 70'inci yılı kutlamalarına Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi onur konuğu olarak davet etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı basın merkezinden yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın başkenti Moskova'daki Kızıl Meydan'da gerçekleştirilecek Zafer Bayram'ı törenine Sisi'nin Putin tarafından 'onur konuğu' olarak davet edildiği açıklandı. Akşam sularında Rusya'ya hareket edeceği açıklanan Sisi'nin, törenlerin akabinde ikili görüşmeler yapacağı belirtildi. Edinilen bilgiye göre, iki gün sürecek bu görüşmelerde geçtiğimiz Şubat ayında Rusya Devlet Başkanı Putin'in Kahire ziyaretinde anlaşması yapılan Nükler enerji santralinin yapımı ve yine ittifak edilen savaş jetleri ile silahların sevkiyatının konuşulacağı aktarıldı.

Putin, bundan iki ay önce 10 yıl aradan sonra ilk kez ziyaret ettiği Mısır’da görülmemiş bir protokol uygulanmıştı. Kahire'de gerçekleştirilen bu görkemli karşılamanın ABD'ye bir mesaj olduğu Mısır basınında açıktan yazılmıştı. Mısır semalarında iki savaş uçağı ile havada karşılanan Putin'i Sisi, havaalanında bizzat karşılamış ve Rusya Devlet Başkanı da Sisi'ye kalaşnikof hediye etmişti. Bu ziyarette, Rusya, Mısır’a 10 milyar dolar bedelle bir nükleer santral kuracağını ve yaklaşık 3 milyar dolar değerinde de silah satışı gerçekleştireceğini açıklamıştı.

Türkiye ve Rusya arasında Çanakkale Savaşı'nın 100'üncü yılı kutlamaları ve Ermenistan'da yapılan sözde soykırımın 100'üncü yılı törenleri nedeni ile sorun yaşanmıştı. Putin, 24 Nisan'da Erivan yerine Çanakkale'ye gelmesini isteyen Erdoğan'a olumsuz cevap vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temennisine rağmen Putin'in, 23 Nisan'da bir kutlamaya gönderdiği mesajda "soykırım" ifadesini kullanması, Erivan'da anma törenlerine katılması ve Rusya parlamentosu alt kanadı Duma'nın "soykırım" ifadesinin yer aldığı bir açıklamayı kabul etmesi Ankara'nın tepkisine neden olmuştu.