Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sözde soykırımın 100. yıl anma törenlerine katılmak için Ermenistan’ın başkenti Erivan’a gitti. Putin’in Ermenistan temaslarında Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile ikili görüşmelerde bulunması planlanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in Erivan temaslarında 'soykırım' anıtını ziyaret etmesi planlanıyor. Rus lider son olarak Aralık 2013’te anıtı ziyaret etmişti. Ankara, Rusya Devlet Başkanı Putin’i 24 Nisan’da Çanakkale’de yapılacak anma programlarına davet etmişti. Çanakkale’de Rusya’yı parlamento alt kanadı Duma başkanı Sergey Narışkin temsil ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, dün yaptığı açıklamada 1915 olayları ile ilgili “soykırım” ifadesini kullanmıştı. Putin’in “soykırım” ifadesini kullanması ve Ermenistan’a gitmesine tepki gösteren Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Rusya ile ilgili olarak bugün Dışişleri Bakanımızla da görüştük. Gereken girişimler yapılacak. Rusya ve Fransa’nın Erivan’da olmaları Minsk grubunun tarafsızlığına da gölge düşürüyor. Onlarla da gerekli diplomatik girişimler yapılıyor.” eleştirisi getirdi.

Kremlin Danışmanı Yuri Uşakov ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, “Rusya, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan trajik olayların yıl dönümüne büyük önem veriyor. Bu tarihin dost ülke Ermenistan, dünyada yaşayan Ermeni diasporası ve Rusya’da yaşayan Ermeni halkı (yaklaşık 3 milyon) için önemini anlıyoruz” dedi.

Uşakov, Putin’in Fransız liderle görüşmesinde Ukrayna krizinde çözüm öngören Minsk-2 anlaşmasının uygulanmasında yaşanan sorunları ele alacağını belirtti. Helikopter taşıyıcı Mistral sınıf savaş gemisi ile ilgili iki ülke arasında yaşanan sorun da görüşmelerde ele alınması planlanıyor.