Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sözde soykırımın 100’üncü yıl anma törenlerine katılmak üzere Ermenistan’a gidecek. Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, Putin’in Erivan ziyaretinin programa alındığını söyledi.

Basına açıklamada bulunan Peskov, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Erivan ziyareti programda. Hazırlıklar yapıldı. Ziyaretin kesin tarihi netleşince basına açıklama yapacağız.” dedi.

Kremlin’den daha önce yapılan açıklamada Rus liderin Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’la telefonla görüştüğü, karşılıklı ziyaretler konsunda fikir birliğine varıldığı belirtilmişti. Sarkisyan’ın 9 Mayıs zafer Bayram’ı kutlamaları için Moskova’ya gelmesi, Putin’in de sözde soykırımın 24 Nisan’da yapılacak 100’üncü yıl törenleri için Erivan’a gitmesi öngörülüyor.

Sarkisyan, Erivan’da düzenlenen Uluslar arası Medya Formu’nda Rusya ziyareti ve Türkiye ile ilişkilere değindi. Türkiye-Ermenistan protokollerinin parlamentodan geri çekilmesinin, Türkiye ile uzlaşma kapılarının kapatılması anlamına gelmediğini belirten Sarkisyan, Türkiye’nin politikaları nedeni ile başarısız olunduğu suçlamasında bulundu.

Türkiye ve Rusya arasında ekonomik ilişkilerin yoğunlaşmasının Ermenistan’ın yararına olduğunu vurgulayan Sarkisyan, “İlişkilerin yoğunlaşması durumunda Ermenistan-Türkiye arasında tren yolu ulaşımı mümkün olabilir. Biz Ermenistan’a sınır olan Türkiye bölgelerine elektrik verebiliriz. Türkiye ve Ermenistan arasında yüksek voltaj elektrik hattı Sovyet döneminden bu yana var. Bu kullanılabilir.” önerisinde bulundu.

Türkiye ve Rusya ilişkilerinin kötü olmasını istemediklerini vurgulayan Sarkisyan, “Biz Rusya’nın Türkiye ile ilişkileri geliştirirken müttefikini de dikkate almasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.