Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’nın Suriye’de ya da başka bir ülkede askeri operasyonlara katılmayacağını, en azından şimdilik böyle bir planları olmadığını söyledi.

Suriye yönetimine destek sağlayan ve bölgede askeri teknik varlığını artıran Rusya’nın terör örgütü IŞİD’e karşı operasyonlara katıldığı iddiaları Batı basınında sıklıkla yer alıyor.

Putin: 'Eski KGB ajanı' diye bir şey yok, o her zaman aynıdır

Putin: SSCB’nin dağılması 20. Yüzyılın en büyük trajedisi

Moskova doğruladı: Rusya, Irak, İran ve Suriye istihbarat paylaşacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM Genel Kurulu’na katılmak için gittiği ABD’de, CBS ve PBS kanallarında yayımlanan ’60 Minutes’ (60 Dakika) programında gazeteci Charlie Rose'a verdiği röportajın ikinci bölümünde Suriye krizi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

EĞİT-DONAT ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI

Rusya’nın Suriye hükümetine yardım etmeye hazır olduğunu ifade eden Putin, ABD’nin “eğit-donat” programının tamamı ile uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve ABD’nin kendi amaçlarına da hizmet etmediğini vurguladı. Muhaliflerden eğitilen 60 savaşçı olduğunu belirten Putin, “Bunlardan sadece 4’ü ya da 5’i silahlarla savaşıyor. Geri kalanı ABD silahları ile IŞİD saflarına katıldı…” eleştirisi getirdi.

RUSYA’DAN IŞİD’E KATILANLAR DÖNMESİN DİYE ESED’E YARDIM EDİYORUZ

Rusya’nın Ortadoğu’da liderlik çabası olup olmadığı ile ilgili soruya yanıt veren Putin, böyle bir hedefleri olmadığını, Rusya ve eski Sovyet ülkelerinden bölgede bulunan 2 bin savaşçının geri dönmemeleri için Esed’e destek verdiklerini ifade etti. Putin, “Onların ülkeye dönmesini beklemek yerine, onlara karşı Esed’e yardım etmek daha iyi. Bizi Suriye yönetimine destek vermeye iten önemli sebeplerden biri bu…” dedi.

SURİYE KRİZİ MEVCUT HÜKÜMETE DESTEK VERİLEREK ÇÖZÜLEBİLİR

Suriye’de Esed yönetiminin hükümette kalmasını desteklediğini ifade eden Putin, “Suriye krizinin çözümü için meşru hükümeti desteklemekten başka alternatif yok. Ben güçlü bir şekilde inanıyorum ki, mevcut hükümeti yıkarak müdahalede bulunursak, bölgede bulunan diğer ülkelerde olanlar yaşanır. Libya’da örneğin tüm kurumlar yerle bir oldu. Maalesef benzer durumu Irak’ta gözlemliyoruz…” değerlendirmesinde bulundu.

SURİYE’DE MUHALEFETE DESTEK VERENLER DE ÖLENLER VE MÜLTECİLERDEN SORUMLU

Esed yönetiminin Suriye’de yüzbinlerce kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin de göçmen haline gelmesinden sorumlu olması ile ilgili soruyu yanıtlayan Putin, “Silahlı muhalifleri destekleyenler, -bunların bir kısmı da terörist örgütler - bundan sorumlu değil mi? Sadece Esed’i devirmek istiyorlar. Sonrasında ne yapacağı konusunda herhangi bir plan yok.” eleştirisi getirdi.

SURİYE TOPRAKLARININ YÜZDE 60’INI TERÖRİST GRUPLAR KONTROL EDİYOR

Suriye ordusunun kendi halkına karşı savaştığı iddialarına da yanıt veren Putin, “Suriye topraklarının yüzde 60’ını kim kontrol ediyor? Nerede sivil muhalefet? Suriye’nin yüzde 60’ını IŞİD, El Nusra Cephesi ve diğer terörist organizasyonlar kontrol ediyor. Ki bunlar ABD ve BM üyesi diğer ülkeler tarafından da terörist kabul ediyor…” ifadelerini kullandı.