Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Tarım Bakanı Nikolay Fyodorov’u görevden alarak Kremlin’e danışman yaptı. Yeni bakan ise Türk tarımına sıkça atıfta bulunan Krasnodar Bölgesi eski Valisi Aleksandr Tkaçev oldu.

Sabah saatlerinde ilk olarak Fyodorov’u kabul eden Putin, kendisini Kremlin idaresinde çalışması için görevlendirdiğini, Krasnodar Bölgesi Valisi Aleksandr Tkaçev’i de Tarım Bakanı yaptığını söyledi.

Putin daha sonra yeni Tarım Bakanı olan Tkaçev’i kabul ederek tarım alanında yapılacak çalışmalarla ilgili görev verdi. Putin yeni tarım bakanından ithal edilen gıda ürünlerinin yerini alacak kalitede tarım sektöründe üretim yapılmasını ve sorunun çözülmesini istedi.

Rusya’da tarım sektörünün öncü olduğu bölgelerden birinde valilik yapan Tkaçev’den tecrübelerini ülke tarım sektörünün gelişmesinde kullanmasını istedi. Putin, “Eski Bakan Fyodorov’u Kremlin’e aldık. Siz birlikte çalışarak, sektörün sorunlarını çözün…” dedi.

Rusya Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerden gıda alımını durdurdu. Gıda ithalatında yüzde 40’lara varan gerileme yaşanırken iç üretimde büyüme başladı. Ancak ürün kalitesinin yetersizliği ve fiyatların artışı tüketici açısından sorun oluşturmaya başladı. Hububat ürünlerinde artış yüzde 53’le rekor kırarken, şeker ve diğer ürünlerde yıllık bazda zam yüzde 50’leri buldu.

Rusya’nın yeni Tarım Bakanı Tkaçev daha önce yaptığı açıklamada, meyve ve sebze üretiminde Türkiye’yi geride bırakmaları gerektiğini ifade etmişti.

Türkiye’de tarım sektörü çalışanlarının başarılarını dile getiren Tkaçev, “Yaş meyve ve sebzenin yüzde 80’inin ithal olması anlamsız. Sadece tahıl ürünlerini yetiştirmek doğru olmaz. Bugün sebze üretimi önceliğimiz olmalı. Bir kaç ay önce özel olarak Türkiye’yi ziyaret ettik. Orada hiç bir yardım ödeneği yok. Türkiye en zengin ülke değil, ama onlar Çinliler gibi yorulmadan çalışıyor. Bu onların ayakta kalma yöntemi. Türkiye’de güneşin dışında bir şey yok, fakat onların teknolojileri yüksek kalitede. Onlar da ürünlerini dünyanın her yerine satıyor.” değerlendirmesinde bulunmuştu.