Çin, İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’ya karşı elde ettiği zaferin 70’inci yıl dönümü kutlamalarında gövde gösterisi yaptı. Tiananmen Meydanı’nda 50’den fazla ülkeden temsilcinin katıldığı törende Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin şeref konuğu oldu.

Rus basınında yer alan haberlere göre törende bir konuşma yapan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, dünyada hegemonya kurma çabası içinde olmadıklarını, askeri sayısını da düşüreceklerini açıkladı. Barışçıl kalkınma yolunu izleyeceklerini ifade eden Jinping, asker sayısını 300 bin kadar düşüreceklerini ifade etti. Çin’in halen 2,3 milyon askeri bulunuyor.

Törene Putin’in dışında Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun başta olmak üzere katılım sayısının yoğunluğu dikkat çekti.

Çin ordusunda yer alan yeni silah ve teçhizatlar törende görücüye çıktı. Uçak gemisi avcısı olarak tanımlanan DF-21D füzesinin ABD’nin Pasifik’teki hakimiyetini tehdit edeceği belirtiliyor.

Törende 12 bin Çin askeri ile birlikte aralarında Rus askerlerinin de bulunduğu 15 ülkeden askeri birlikler geçit yaptı.

Dün Pekin’e giden Putin, Çin Devlet Başkanı Jinpign’le ikili ve heyetler arası görüşmeler yapacak. İki ülke arasında ticari, ekonomik, enerji ve askeri alanları kapsayan 30 anlaşmanın imzalanması planlanıyor.