Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, turizm ilişkilerinin artırılması bağlamında BRICS (Brezilya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) ülkeleri ile vizesiz rejimin uygulanmasını önerdi. Türkiye ile vizelerin kaldırılmasının ardından turist sayısında yüzde 40’lara varan artış yaşanmasını örnek gösterdi.

Kırım’ın Yalta kentinde turizmin kalkınması ile ilgili Devlet Konseyi toplantısında konuşan Putin, vize rejiminin liberalleştirilmesinin faydalar sağladığına dikkat çekti.

Putin, “Yabancı turistleri çekmek için gelecekte bazı vize formalitelerinin kolaylaştırılması öngörülebilir. Örneğin, grup halinde karşılıklı vizesiz rejimi uygulamasını artırabiliriz. Bu BRICS üyesi ülkeler için yapılabilir.” önerisinde bulundu.

Çin’le grup şeklinde turistik geziler için vizesiz rejimi örnek gösteren Putin, “Rusya ve dünya tecrübesi şunu ortaya koyuyor: Vize rejiminin liberalleştirilmesi turist sayısının artmasına neden oluyor. Örneğin Türkiye’de turist sayısı yüzde 41 arttı.” dedi. Rus lider İsrail ve Kore Cumhuriyeti’nden gelen turist sayısını da örnek gösterdi.

Rusya Devlet Başkanı, Rus turizminin tanıtılması ve kalkınması için basına önemli görevler düştüğüne işaret ederek, hem Rusya’da hem de yurtdışında turizm ofislerinin açılması gerektiğini vurguladı.

PUTİN DAHA ÖNCE DE TÜRKİYE’Yİ ÖRNEK VERMİŞTİ

Putin, Haziran ayında da Yunanistan ile turizm ilişkilerinden bahsederken Türkiye ile vizesiz rejimi örnek göstermişti. Yabancı bir basına mülakat veren Putin, “Yunanistan’ın bir başka avantajı tabii ki turizm. Fakat Schengen bölgesinde bir sınırlama vardır. Biz Türkiye’ye vizesiz gidiyoruz. 5 milyon Rus turist geçen yıl Türkiye’ye gitti. Yunanistan’ı ise tam olarak bilmiyorum. Bence bir milyondan az. Yaklaşık 300 bin.” şeklinde konuşmuştu.

Rusya Kültür Bakanı Vladimir Medinski de 13 Ağustos’ta basına yaptığı konuşmada, Türkiye ile karşılıklı vizelerin kaldırılması sayesinde Rusya’ya gelen zengin Türkleri de fark ettiklerini söylemişti.