Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, terör örgütü IŞİD’le mücadelede ilerleme kaydedildiğini, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Ürdün ve İsrail’le terörle mücadele görüşmeleri yaptıklarını söyledi.

Kazakistan’da yapılan Bağımsız Devletler Topluluğu zirvesinde konuşan Putin, terörle mücadele etmek isteyen her ülkeyi Bağdat’ta kurulan koordinasyon merkezine kayılmaya davet etti. Rus lider Türkiye ve ABD ile de terörle mücadelede işbirliği kurmaya çalıştıklarını vurguladı.

Rus jetlerinin Türk hava sahasını ihlali ve Rusya’nın Kürt gruplara askeri destek sağladığı yönündeki iddialar nedeni ile Rusya ve Türkiye ilişkileri zor dönemden geçiyor. Dün Moskova’da düzenlenen forumda konuşan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi'nin 4-5 kez bakanlığa çağrıldığını, Rus jetlerinin de Türk jetleri ile 13 kez sınırda tehlikeli bir şekilde yakınlaştığını söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Irak hükümetinin onayı ile Kürtlere askeri destek sağlandığını ifade ederken, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov Suriye Kürtlerine herhangi bir silah vermediklerini vurguladı.

SURİYE OPERASYONLARI NE KADAR SÜRECEK?

Suriye operasyonlarının kalıcı olmadığına da değinen Putin, belirli bir zaman aralığında operasyonların süreceğini, Suriye ordusunun kara harekatı devam ettiği süre içinde hava operasyonlarının devam edeceğini belirtti.

Suriye’de sadece terörist grupları hedef aldıklarını ve belirgin sonuçlar elde ettiklerini de vurgulayan Putin, “Onlarca komuta merkezi, mühimmat deposu, yüzlerce terörist ve çok sayıda askeri araç imha edildi…” dedi.

RUSYA VE BDT’DEN 5-7 BİN KİŞİ IŞİD İÇİN SAVAŞIYOR

Rusya ve BDT ülkelerinden IŞİD saflarında savaşan binlerce militanın olduğu bilgisini paylaşan Putin, “Tahminlere göre bu rakam 5-7 bin. Suriye’de edindikleri deneyimleri dönüp ülkelerinde uygulamalarına izin vermeyiz. Onların evlerine dönmesine izin vermeyiz…” uyarısında bulundu.