Ankara ziyaretinde Güney Akım'ın iptal olduğunu ve Türkiye üzerinden yeni hat inşa edeceklerini açıklayan Putin, Türkiye'den sonra hattın Yunanistan, Makedonya, Sırbistan ve Avusturya'ya ulaşabileceğini, ancak bunda kararın AB'ye ait olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Yunanistan sınırında bir terminalin oluşmasının mümkün olup olmadığı sorusunu yönelten Rus lider, “Bu bize bağlı değil, bu Avrupalı ortaklarımıza bağlı. Bu Rus doğalgazından daha ucuzu ya da daha az bağımlı olması ile ilgili. Ancak kısa vadede bunlar gözükmüyor..” dedi.

Eğer Avrupalı ortaklarımız istikrarlı, güvenli bir arz istiyorlarsa, bunun iyi bir gelişme olacağını ifade eden Putin, “O zaman Yunanistan üzerinden Makedonya, Sırbistan ve Avusturya'ya ulaşılır. Kısa vadede Rusya'dan daha ucuz ve daha az bağımlı bir alternatif gözükmüyor.” değerlendirmesinde bulundu. 

Güney Akım yerine alternatif olacak yeni hatla ilgili Türkiye piyasalarının talebine dikkat çeken Putin, “Türkiye ekonomisi büyüyor. Onların ek kaynaklara ihtiyacı var. Bizim onlarla fiyatlandırma ve arz konusunda anlaşmalarımız var. Onların ihtiyacı kadar doğalgazı onlara satabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Güney Akım'ın iptalinin ardından Mavi Akım'a paralel olarak Karadeniz'in altın inşa edilecek yeni doğalgaz boru hattının kapasitesinin 63 milyar metreküp olması planlanıyor. Batı Hattı'ndan alımı durduracak Türkiye bu hat üzerinden gelecek doğalgazın 14 milyar metreküpüne talip. Kalan kısım ise Yunanistan sınırında oluşturulacak terminale ulaşması oradan da Avrupa ülkelerine gönderilmesi planlanıyor.