Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, birkaç saat sürecek Macaristan ziyareti için başkent Budapeşte’ye geldi. Ukrayna krizi sonrası ilk kez bir NATO üyesi Avrupa başkentinde ağırlanacak olan Putin, Başbakan Viktor Orban ve Cumhurbaşkanı Ader Janos ile bir araya geldi.

Rusya ile yakınlaşma politikasını benimsediği belirtilen Fidesz Partisi'nin lideri Viktor Orban'ın Putin ile görüşmesindeki ana gündemlerden birisini enerji oluşturuyor. Ülkenin doğalgaz ihtiyacının büyük bir bölümü Rusya’dan karşılanırken, iki ülke arasında 20 yıl önce imzalanan enerji anlaşmasının yenilenmesinin şartları ziyaretin önemli gündemlerinden birisi olacak. Rusya ile ilişkileri güçlendirmeye çalışan Macaristan’da, Rus bankalarının 10 milyar Euro’luk kredisiyle iki nükleer reaktör Rusya tarafından yapılacak.

Rusya’ya ekonomik yaptırımlara karşı olan Orban, otoriter eğilimleri ve kuvvetler ayrılığı dengelerini bozan uygulamaları nedeniyle Avrupa Birliği kurumları tarafından sıkça eleştiriliyor. Putin’in ziyaretini protesto eden binlerce kişi dün Budapeşte’de protesto gösterileri düzenlemişti.