Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna krizinin çözümüne yönelik tarihi zirvenin gerçekleştiği Belarus’un başkenti Minsk’te önemli açıklamalarda bulundu. Putin 15 Şubat’tan itibaren ateşkesin geçerli olacağını, ağır silahların geri çekileceği sınır hattı konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Ukrayna krizinin çözümü için Normandiya Dörtlüsü (Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa) liderleri 15 saatin üzerinde tarihi bir zirve gerçekleştirdi. Temas Grubu olarak tanımlanan Ukrayna, Rusya, AGİT ve ayrılıkçı bölge temsilcileri yoğun zirve sonunda ortak metne imza attı.

Anlaşmanın imzalandığını belirten Putin, “Minsk Temas Grubu tarafından anlaşma imzalandı. Bu 19 Eylül 2014’de imzalanan Minsk Anlaşmasının uygulanmasına yönelik alınacak tedbirler anlaşması.” bilgisini verdi.

Bir çok konuda anlaşma sağlandığı bilgisini paylaşan Putin, “Öncelikle 15 Şubat 2015 saat 00:00’dan itibaren ateşkes yürürlüğe giriyor. Ağır silahlar geri çekilecek. Ağır silahların geri çekileceği sınır hattı konusunda da anlaşma sağladık.” dedi.

Ağır silahların eş zamanlı çekilmesi ile ilgili konuya değinen Rus lider, Kiev’in ağır silahları bugün için ulaştığı sınırın geri çekilmesi istenirken, Donetsk ve Lugansk’ın da 19 Eylül’de üzerinde anlaşma sağlanan sınırların gerisine çekileceğini söyledi.

GÜVENLİ KORİDOR OLUŞTURULACAK

Minsk’te imzalanan belgeye göre ağır silahların çekilmesi 14 gün içinde tamamlanacak.

İki taraf arasında silahlardan arındırılmış 50-70 kilometrelik genişlikte bir güvenli koridor oluşturulacak.

Anlaşma çerçevesinde karşılıklı olarak tüm esirler 19 gün içinde serbest bırakılacak.

KİEV BÖLGE İLE DOĞRUDAN TEMASA GEÇMELİ

Ukrayna’nın doğu bölgesi Donbas’ta yaşayan nüfusun çıkarlarını koruyacak anayasa reformu yapılacağını vurgulayan Putin, Kiev’in Donetks ve Lugansk temsilcileri ile doğrudan diyaloga geçmemesi nedeni ile uzadığını ifade etti.

Kiev’in ayrılıkçı bölgeyi tanımamasına rağmen, gerçeklerden hareket edilmesi gerektiğini kaydeden Putin, kalıcı bir barış için doğrudan diyalog kurulmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

DEBALSTOVO’DA KANLI ÇATIŞMA DURMALI

Putin, “Debalstovo’da kuşatma altında kalan 6-7 bin askerin silahı bırakmasını istiyoruz. Poroşenko ile şu konuda anlaştık: Debaltsovo’da durumu değerlendirmek için askeri uzmanlara talimat verilsin ve denetlenmesi için çalışmalar yapılsın. Tüm ihtilaf taraflarına bir an önce kanlı çatışmayı durdurulması için tekrar çağrıda bulunuyorum. Uzun vadeli çözüm için reel siyasi sürece geçmeye davet ediyorum.” çağrısında bulundu.