Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile kıyamet savaşı ihtimali olmadığını, gelecekte de hiçbir zaman o noktaya gelinmeyeceğini söyledi.

Rusya televizyonuna açıklamada bulunan Rus lider, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Kırım’ın yeniden Ukrayna topraklarına katılacağı ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi. Bir kısım toprakların bir yerlere yeniden kazandırılmasının imkansız olduğunu kaydeden Putin, “Büyük Avrupa ülkesinin bir parçası olan mevcut hükümet öncelikle Ukrayna’yı normal yaşama döndürmeli. Ekonomi ve sosyal hayat düzeltilmeli. Ülkenin güney doğusu ile medeni anlamda diyalog kurulmalı ve Donbas’ta yaşayan insanların hakları ve çıkarları korunmalı…” çağrısı yaptı.

Ukrayna’nın normalleşmesinin tek yolunun 12 Şubat’ta imzalanan Minsk Anlaşması olduğunu hatırlatan Putin, “Minsk anlaşması uygulanırsa, ben durumun kesin bir şekilde normalleşeceğini düşünüyorum. Bu anlaşmaya uyulması Rusya’dan daha az olmamak üzere, Avrupa’nın da çıkarına" ifadelerini kullandı.

Almanya ve Fransa liderlerinin Rusya’ya güveninin bir göstergesi olduğunu kaydeden Putin, “Bir kısım güvensizlik unsurları kalsa da, burada birbirini anlama ve güven var." diye konuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Poroşenko’nun Maydan gösterilerinde bir kısım Kremlin görevlilerini kamuoyu önünde suçlamasını doğru bulmadığını ifade eden Rus lider, “Bazen Ukrayna liderlerinin kamuoyunda yaptığı açıklamalar benim için sürpriz oluyor. Bir yıl önce yaşanan Maydan olaylarında bizim yönetimimizin yer aldığı iddiaları da bu şekilde. Bu çok saçma ve gerçeklerden uzak. Ben Ukraynalı meslektaşlarımdan masalarına konan bilgileri kullanırken daha dikkatli olmalarını öneririm.” şeklinde konuştu.

Kırım halkının 16 Mart 2014’de Rusya ile birleşme yönündeki tercihlerine saygı duyulması gerektiğine vurgu yapan Putin, “Kırım’da yaşayan halk kendi tercihini yaptı. Buna saygı duyulmalı. Rusya bunun tersi yönünde davranamazdı. Benim bir yıl önce ifade ettiğim gibi, Kırım, Ruslar, Ukrayna, Kırım Tatarları ve etnik Yunanların evi olmaya devam edecek.” dedi.