Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, doğu Ukrayna’da insanların gündelik yaşamlarına dönmesi ve evlerini terk etmelerinin önlenmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. Ukrayna’nın doğu bölgesi Donbas’ta kesinlikle savaş olmayacağını ifade eden Rus lider, bu konuda vatandaşların rahat olmalarını istedi.

Canlı yayında vatandaşların sorularını yanıtlayan Putin, “Donbas’la Kiev arasında ekonomik ilişkilerin yeniden başlamasını sağlamalıyız. Ukrayna’da elektrik üretimi, Donbas’ın kömürü ile mümkün. Afrika ya da Avustralya’dan kömür almak saçma, bu yönde adımlar var. Bölgede sıra dışı durumlar yaşandı. Rusya topraklarına füzeler geldi. Ukrayna, Rusya topraklarına ya da halkına zarar vermek istemedi.” dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun Donbas’ı alın dediği yönündeki iddialara cevap veren Putin, aralarında böyle bir konuşmanın geçmediğini ifade etti. Donbas ekonomisinin canlandırılması konusunda Kiev’in isteksiz olmasını eleştiren Putin, “Kiev yönetimi Donbas’ı kendi elleri ile ayırıyor. Minsk Anlaşması uygulanmıyor. Donbas halkına yönelik tam kapsamlı bir ambargo söz konusu. Ukrayna yönetimi çok sayıda hata yapıyor. Kiev, durumu çıkmaza sürükledi. Donbas’ta sorunu barışçıl yollarla çözme şansımız vardı..” eleştirisi getirdi.

Ukrayna’da Rus askeri olmadığına dair bir kez daha resmi açıklamada bulunan Putin, “Bizim ordumuzun Ukrayna’da olup olmadığı ile ilgili tartışmalara gelince, ben kesin olarak söyleyebilirim ki, Ukrayna’da Rus ordusu yok.” ifadelerini kullandı.