Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, siyasete atılan iş adamlarının mutlaka ticaretle bağlarını koparmaları gerektiğini, aksi durumda sahip oldukları pozisyonları kendi çıkarlarına kullanma riski olduğunu söyledi.

İş dünyası ve siyaset arasında oluşan çıkarların kamu aleyhine kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Putin, “Bizim bu tür planlardan kamu çıkarlarını korumamız gerekiyor. Formalite olarak devrediyor. Sonra fiiliyatta yararlanmaya devam ediyor. Siyaset yaparken kendileri için ‘nefes alanı’ oluşturuyor. Bu şekilde menfaat oluşturarak iş dünyasına dönmeyi planlayanlara müsaade edilmemeli.” dedi.

İnsanların kendi yaşamlarını organize etmek için yol değişikliği yapmasının normal olacağını ifade eden Rus lider, “Maliye Eski Bakanı Aleksey Kudrin bunu yaptı. Şimdi St.Petersburg Üniversitesi’nde dekan. Ya da tam tersi olabilir. Ya da iş dünyasından hükümete geçilebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

İş dünyasının siyasi yaşama kendi çıkarları çerçevesinde yön vermeye çalışmasının da doğru olmadığını vurgulayan Putin, “İş dünyası ve hükümet görevlilerinin iyi ve dostça ilişkiler içinde olması kabul edilebilir. Ancak iş dünyası hükümetin kararlarına müdahale etmemeli. Özellikle de kendi şahsi çıkarlarına olacak şekilde. Yolsuzluklar burada başlıyor. Bu kesinlikle tolere edilemez.” uyarısını yaptı.

Putin, iş dünyası ve hükümetin ülke yararına ve ekonomiye katkı sağlayacak şekilde çalışabileceğini değindi. İş dünyasının siyasetçilerin kararlarında etkili olmasının normal karşılayan Putin; ancak bunun kamuoyu önünde, şeffaf ve her bir iş adamı için geçerli olacak şekilde temin edilmesi gerektiğini belirtti.