Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile Erivan’da ikili görüşme yapabileceği belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Putin’in sözde Ermeni soykırımının 100’üncü yılı törenleri için 24 Nisan’da Erivan’a gitmesi planlanıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande de Erivan’daki törenlere katılacak.

Kremlin Basın Danışmanı Dmitri Peskov, “Onlar aynı zamanda Erivan’da olacak. Ermenistan tarafının organize ettiği programlar çerçevesinde ikili görüşme yapması neden ihtimal dışı olsun.” dedi.

TÜRKİYE’YE DÖRDÜNCÜ İSİM

Rusya, 24 Nisan davetleri nedeni ile Ankara ve Erivan arasında kaldı. Rusya Devlet Başkanı Putin’in Erivan’ı tercih etmesi bekleniyor. Moskova, Çanakkale törenleri için protokolde dördüncü sırada olan parlamento alt kanadı Duma Başkanı Sergey Narışkin’i gönderecek. Narışkin, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le önceki gün yaptığı görüşmede Çanakkale kutlamalarına kendisinin gideceğini açıklamıştı.

DUMA, SÖZDE SOYKIRIM AÇIKLAMASI KABUL EDEBİLİR

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’nın sözde soykırım iddiaları ile ilgili 24 Nisan’da bir karar alabileceği iddia ediliyor. Erivan’a Mart sonunda bir ziyaret gerçekleştiren Narışkin, Putin’in ziyaretini teyit etmiş ve Duma’nın da tarihi olayla ilgili bir açıklama kabul edeceğini belirtmişti.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma, 14 Nisan 1995 ve 22 Nisan 2005’de sözde Ermeni soykırımı ile ilgili açıklama kabul etmişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bu kararı kınayan bir açıklama yayınlamış, “Türklerin ve Ermenilerin karşılıklı büyük acılarına neden olan olayların çarpıtılarak bir soykırım olarak takdimi, üstelik bunun Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşananları en iyi şekilde hatırlaması gereken bir ülke Parlamentosu tarafından yapılması anlaşılamaz bir davranıştır.” ifadelerine yer verilmişti.

SARKİSYAN KIZIL MEYDAN’DA OLACAK, ERDOĞAN HENÜZ KARAR VERMEDİ

Sözde soykırım törenlerinin ardından ise Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanya’sına karşı kazandığı zaferin 70’inci yıl törenleri yapılacak. Rusya açısından özel anlamı olan törenler için Türkiye ve diğer ülkelere davetler gönderildi. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan davete katılacağını açıklayan ilk liderlerden. Kremlin kaynaklarına göre Türkiye ise henüz kararını vermedi. TBMM Başkanı Çiçek Moskova’da yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı seviyesinde davetiye aldıklarını, konunun değerlendirildiğini ifade etti.