Rus devlet televizyonu Rossiya 1, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının 1’inci yılında belgesel yayınlayacak. Tanıtımının yapıldığı belgeselde, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması olayı ile ilgili bilinmeyenler yer alıyor.

“Kırım, Eve Dönüş” adlı belgeselde açıklamada bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna devrik lideri Viktor Yanukoviç’in kurtarılmasını ve Kırım’ın Rusya’ya bağlanması ile ilgili çalışmaların da başlatılması emrini verdiğini belirtiyor.

Rus yönetmen Andrey Kondraşov’un hazırladığı belgeselde, Putin, istihbarat servisi ve özel güvenlik görevlileri ile sabah 7.00’a kadar toplantı yaptığını ve Yanukoviç’i öldürülmekten kurtardıklarını vurguluyor.

Kiev’de başlayan gösteriler sonunda Yanukoviç’in yaşamasına izin vermeyeceklerini anladığını belirten Putin, “Şubat ayının 22’sini 23’üne bağlayan gece Güvenlik Servisi ve Savunma Bakanlığı yöneticilerini Kremlin’e çağırdım. Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın hayatını kurtarmalarını istedim. Onu doğrudan Donetsk’ten deniz, hava ve karadan almak için hazırlık yaptık. Toplantı sabah 7.00’de tamamlandı. Son olarak da Kırım’ın Rusya’ya bağlanması için çalışmalara başlamalarını istedim…” ifadelerine yer verdi.

Putin’in emir vermesinin ardından kimliği belirlenemeyen askerler Kırım parlamentosu ve diğer kamu binalarını kontrol altına aldı. Kırım’da yeni hükümet ve yönetim hızlı bir şekilde kurulurken 18 Mart’ta Kırım ve Sivastopol referanduma gitti. Uluslar arası tepkilere rağmen Kırım’ın Rusya’ya bağlanması gerçekleşti.

Kırım’da gerçekleşen askeri operasyon başlangıçta gizli tutuldu ve askerlerin Rusya ile bağlantılı olmadığı, yerel milis gücü olduğu iddia edildi. Kremlin daha sonra bölgede kan akmasını önlemek için müdahalede bulunduklarını itiraf etti.

Rus güvenlik güçlerinin operasyonu ile Yanukoviç, Rusya’nın Rostov kentine getirildi. Devrik lider Yanukoviç Rusya’da kalmaya devam ediyor. Ukrayna’nın doğu bölgesi Donbas’ta patlak veren ve 6 bin kişinin öldüğü iç savaşın sona ermesi için çalışmalar sürüyor. Minsk’te 12 Şubat’ta sağlanan anlaşma çerçevesinde taraflar ağır silahlarını çekerek esir takası için çalışmalara başlaması gerekiyor. Kırılgan olan barış sürecinin devam etmesi için uluslar arası çabalar sürüyor.